Alibaba Group je späť na čiernej listine, vraj predáva falzifikáty

, ČTK Foto: SITA/AP

Čínsky internetový obchodník Alibaba Group sa vrátil v Spojených štátoch na čiernu listinu firiem, ktoré predávajú falšovaný tovar.

Úrad obchodného splnomocnenca USA oznámil, že internetový obchod Taobao, ktorý patrí firme Alibaba, predáva veľké množstvo falzifikátov a len pomaly reaguje na sťažnosti firiem, ktoré žiadujú zmazať  ponuku zo stránok.

Alibaba sa z čiernej listiny dostala v roku 2012, niekoľko amerických obchodných skupín sa však snažilo, aby sa firma na zoznam vrátila.

Prezident Alibaba Group Michael Evans uviedol, že pre firmu je rozhodnutie sklamaním. Firma podľa neho stráži trh efektívnejšie ako pred štyrmi rokmi. Evans tiež prišiel s otázkou, či rozhodnutie naozaj vychádzalo z aktuálneho vývoja alebo bolo ovplyvnené súčasnou politickou klímou. Počas prezidentskej kampane Donald Trump obviňoval Čínu z krádeže duševného vlastníctva.

Firma Alibaba predala v roku 2014 na newyorskej akciovej burze akcie za 25 miliárd USD Bola to najväčšia primárna ponuka v histórii.

Čínsky regulátor vlani vydal neobvyklú správu, v ktorej obvinil firmu Alibaba, že robí málo pre to, aby zabránila predaju falzifikátov na svojich internetových stránkach.

Zahrnutie na čiernu listinu neprináša žiadne bezprostredné pokuty alebo tresty. Je však ranou pre snahu firmy zbaviť sa dojmu, že jej internetové obchody sú plné falzifikátov, čo je dôležité pre získanie väčšej klientskej základne a získanie väčšieho podielu na globálnom trhu na úkor konkurentov, ako sú eBay a Amazonc.com, napísali agentúry AP a Reuters .

Súvisiace články

Aktuálne správy