Trump vymenoval svojho zvláštneho poradcu v oblasti regulácie, bude ním investor-miliardár Carl Icahn

, CNBC Foto: SITA/AP

Icahn je častý kritik niektorých pravidiel Obamovej administratívy a významným investorom v oblasti fosílnych palív. Trumpov tím uviedol vo svojom vyhlásení, že investor bude nápomocný ako "súkromná kapacita" a nie federálny, či špeciálny vládny zamestnanec.

Icahn nebude mať "zvláštne povinnosti" a preto sa pravdepodobne nebude musieť vzdať svojich  rozmanitých obchodných záujmov. "Som hrdý na to, že budem môcť slúžiť novozvolenému prezidentovi ako zvláštny poradca pre regulačné reformy. Pod prezidentovaním Obamu, podnikatelia  v Amerike prišli o viac ako bilión dolárov kvôli novým reguláciám a papierovanie im zabralo viac ako 750 miliárd hodín," uviedol Icahn vo svojom vyhlásení."Je čas vymaniť sa z prílišnej regulácie a nechať našich podnikateľov robiť to, čo vedia najlepšie. Vytvárať pracovné miesta a podporovať komunity.  Novozvolený prezident Trump chce vážne pomôcť americkým rodinám a regulačné reformy budú rozhodujúcou zložkou tvorby programu Amerik bude opäť fungovať."

Osemdesiatročný Icahn pomôže vybrať budúceho predsedu Komisie pre cenné papiere, píše sa v správe.

Icahn často vystupoval ako kritik Obamovej agendy, neraz vyjadril pochybnosti o tom, nakoľko ľudia ovplyvňujú zmeny klímy. oSOBNE SA sa postaral o to, aby sa do čela Environmental Protection Agency dostal generálny prokurátor Scott Pruitt. Icahn tvrdil, že EPA bola jednou z najhoršie riadených agentúr, akú kedy videl.

Investor aktivista je známy tým, že vystupuje proti firmám, aby sa podujali urobiť zmeny, na základe ktorých by sa zvýšila cena ich akcií, ktoré sám vlastní. V minulosti mal hlavný podiel v spoločnosti Apple, ale aj v ďalších významných spoločnostiach, dnes drží napríklad akcie CVR Eenergy, Chénier Energy a poisťovacieho gigantu AIG. Všetky by boli ovplyvnené regulačnou agendou Trumpa. 

Za "najdôležitejšiu vec", akú musí Trumpova administratíva urobiť, považuje "úplnú zmenu regulačnej agentúry". "Za ostatných osem rokov sa firmy báli investovať, pretože sa báli toho čo sa stane v prípade, ak budú investovať… bojíte sa, že to čo príde, zničí vaše podnikanie," povedal Icahn v rozhovore pre televíziu CNBC. Zároveň ale po víťazstve Trumpa v novembri Icahn vyhlásil, že nie je proti regulácii,"ale nemôžete nechať regulátorov aby ovládli krajinu."

Icahn bol jeden z prvých podporovateľov prezidentskej kandidatúry Trumpa. Daroval maximum, 2700 dolárov na jeho kampaň a ďalších 200 000 dolárov do výboru Republikánskej strany. 

Súvisiace články

Aktuálne správy