Španielske banky budú musieť spätne odškodniť klientov, pri hypotékach ich oklamali

, Bloomberg;iDnes Foto: TASR/AP

Súd označil za protizákonnú klauzulu, ktorá je zahrnutá v hypotekárnych zmluvách. Dodatok využívali desiatky španielskych bánk.

V praxi to znamenalo stanovený prah, ktorý bránil väčšiemu poklesu mesačných splátok, než umožňovala situácia na trhu. Banky týmto opatrením zmierňovali vplyv záporných úrokových sadzieb, lenže podľa súdu uškodili svojimi klientom. Bez limitu by vďaka negatívnym sadzbám mesačné splátky museli klesnúť viac. Súd rozhodol, že klauzula bola nezákonná a klienti bánk majú nárok na vrátenie peňazí.

Trh zareagoval okamžite, akcie španielskych bánk sa po stanovisku luxemburského súdu prepadli o desať percent. Banco Sabadell SA strácal popoludní 7,5 percenta, Banco Popular 10,5 percenta.

Španielske banky síce klauzulu zrušili, teraz však reálne hrozí, že budú musieť spätne odškodniť klientov dotknutých hypotékami. Prípad sa týka pôžičiek na bývanie s premenlivými úrokmi uzavretých pred májom 2013. Takých je v Španielsku väčšina. Európsky súd tým potvrdil skoršie, tri roky staré rozhodnutie španielskeho najvyššieho súdu. "Zákazník si myslel, že dostáva hypotéku s variabilnou úrokovou sadzbou, ale na svoje prekvapenie zistil, že mu doložka bráni ťažiť z poklesu referenčnej úrokovej sadzby," píše sa v rozsudku súdu.

Prípad sa ťahá už dlhší čas a niektoré banky si už začali robiť finančný vankúš, z ktorého budú klientov vyplácať. Už pred troma rokmi španielsky najvyšší súd nariadil štyridsiatim poskytovateľom úverov, aby klientom vrátili peniaze, o ktoré kvôli dodatku v zmluve prišli.

Podľa analytika spoločnosti Keefe Bruyette & Woods Daragha Quinna, ktorého citoval Bloomberg, rozhodnutie prichádza v nesprávny čas. "Väčšina španielskych bánk si bude musieť vytvoriť dodatočné rezervy," povedal. Pod tlakom bude ich kapitál aj zisky v poslednom tohtoročnom kvartáli. Väčšina bánk spomínaných v žalobe už limity odstránila, čo viedlo k poklesu ich ziskov v minulých kvartáloch. Štvrtá najväčšia banka v krajine Banco Popular Espanol SA sa v posledných troch mesiacoch minulého roka prepadla do straty kvôli tomu, že si vytvorila finančnú rezervu vo výške 350 miliónov eur pre prípad, že prehrá súdy.

Španielska Banco Bilbao Vizcaya Argentaria SA tento rok v júli odhadla, že príde až o 1,2 miliardy eur, zatiaľ čo v CaixaBank vyčíslili úpis na 1,25 miliardy eur.

Už v minulých rokoch zareagovali i ďalšie významné španielske banky, napríklad tretia najväčšia v krajine, CaixaBank, si vyčlenila na prípadné "odškodnenie" klientov sumu 515 miliónov eur.

 

 

Súvisiace články

Aktuálne správy