Štát preberá Privatbank, najviac požičiavala firmám svojich majiteľov

, ČTK Foto: YT/Ruptly TV;TASR/AP

Najväčšia banka na Ukrajine ide do rúk štátu. V posledných mesiacoch sa dostala do finančných problémov. Drvivú väčšinu úverov banka poskytla firmám blízkym dvom bohatým Ukrajincom, ktorí sú zároveň vlastníkmi banky. Pre krajinu, ktorá sa zmieta v politickom a ekonomickom chaose, je to jedno z najväčších zemetrasení v bankovom sektore za ostatné dva roky.

"Akcionári Privatbank navrhli vláde, aby sa v záujme jej klientov stala jej vlastníkom," uvádza sa vo vyhlásení ukrajinskej vlády. Minister financií Oleksandr Danyljuk oznámil, že peniaze klientov banky sú v bezpečí a že banka funguje normálne. Postupný prevod do štátnych rúk podľa neho začal práve dnes a do troch dní by mal byť dokončený.

Ukrajinská centrálna banka upozornila, že Privatbank nenaplnila svoj rekapitalizačný program a že 97 percent jej firemných úverov smerovalo do podnikov spojených s jej akcionármi.

Väčšinu akcií Privatbank, ktorej služby využíva približne každý tretí Ukrajinec, vlastnia dvaja z najbohatších mužov v krajine, Ihor Kolomojskyj a Hennadij Boholjubov. Kolomojskyj bol ešte vlani podľa časopisu Forbes-Ukrajina druhým najbohatším Ukrajincom s majetkom v hodnote 1,3 miliardy dolárov, jeho majetok sa ale za posledných päť rokov znížil asi na polovicu. Vlani prišiel Kolomojskyj po konflikte s Kyjevskú vládou aj o post dnepropetrovského gubernátora. Boholjubov bol vlani tretím najbohatším Ukrajincom.

 Ihor Kolomojskyj

Na základe reformy ukrajinského bankového systému, ktorá má podporu Západu, by štát mal uzavrieť tie banky, ktoré nespĺňajú ciele pre dostatočnú kapitalizáciu. Privatbank má ale problémy s objemom súkromných vkladov, ktorý dosahuje takmer 6 miliárd dolárov. To je zhruba 36,5 percenta celkového objemu v krajine. Finančná inštitúcia má preto povesť tej, ktorá je priveľká na to, aby mohla padnúť.

Vláda neuviedla, koľko peňazí do banky investuje a aké veľké to bude predstavovať bremeno pre štátny rozpočet. Oznámenie prichádza len niekoľko dní pred hlasovaním parlamentu o rozpočte na budúci rok, ktorý musí spĺňať kritériá stanovené medzinárodnými veriteľmi na uvoľnenie ďalšej pomoci krajine. Podľa ukrajinského premiéra by mal rozpočet tento týždeň prejsť. Podľa ukrajinskej centrálnej banky je zoštátnenie Privatbank jedinou možnou cestou k záchrane finančného systému.

MMF schválil Ukrajine vlani na jar štvorročný úverový program v objeme 17,5 miliardy dolárov, doteraz z neho uvoľnil zhruba polovicu. Podmienkou pre ďalšie uvoľnenie peňazí je okrem iného, aby vláda zabezpečila strednodobú fiškálnu udržateľnosť a finančnú stabilitu a bojovala s korupciou.

"Samozrejme, že banka potrebovala navýšenie kapitálu," uviedol člen vedenia Privatbank Oleg Horochovskyj. Takýto krok bol podľa neho v pláne do roku 2018, ale urýchlili ho vraj zvýšené výbery klientov banky. Podľa neho run  spôsobila séria "informačných útokov" voči banke.

Súvisiace články

Aktuálne správy