ESRI znížil odhad rastu írskej ekonomiky pre brexit

Írsky Inštitút pre hospodársky a sociálny výskum ESRI znížil odhad rastu domácej ekonomiky v budúcom roku. Dôvodom je hrozba tzv. tvrdého brexitu aj neistota ohľadne ekonomickej politiky budúceho amerického prezidenta Donalda Trumpa.
ESRI najnovšie predpovedá Írsku v roku 2017 zvýšenie hrubého domáceho produktu (HDP) o 3,5 % namiesto pôvodne očakávaných 3,8 %.
Napriek tejto korekcii bude Írsko aj v roku 2017 patriť medzi najrýchlejšie rastúce európske ekonomiky.
ESRI tiež očakáva, že írska vláda na budúci rok vyberie na daniach viac peňazí, ako utratí. Írsko tak dosiahne svoj prvý rozpočtový prebytok za 10 rokov. To je ohromujúci výkon vzhľadom na fakt, že koncom roka 2010 musel Dublin požiadať eurozónu a Medzinárodný menový fond o záchranný úver vo výše 85 miliárd eur a schodok v jeho rozpočte dosiahol v uvedenom roku 32 % HDP.
Inštitút vo svojej správe odhaduje, že miera nezamestnanosti v Írsku na budúci rok klesne na 7 % a mzdy sa zvýšia v priemere o 2,3 %.
Autor správy Kieran McQuinn zároveň uviedol, že výsledok júnového referenda, v ktorom britskí voliči rozhodli o odchode svojej krajiny z Európskej únie, mal vplyv aj na vývoj írskej ekonomiky už v tomto roku. Pripomenul, že potrvá nejaký čas, kým sa situácia upokojí.

Súvisiace články

Aktuálne správy