Priemysel SR medzimesačne klesol viac, ako bol priemer EÚ

Sezónne upravená produkcia priemyslu celej Európskej únie sa v októbri oproti septembru zmenšila o 0,3 %, medzimesačný pokles na Slovensku bol na úrovni 0,5 %.

Produkcia priemyslu eurozóny v októbri podľa sezónne upravených údajov medzimesačne oslabila o 0,1 percenta a produkcia priemyslu celej 28-člennej Európskej únie sa zmenšila o 0,3 percenta. Medziročne sa októbrová produkcia priemyslu eurozóny zvýšila o 0,6 percenta a v rámci celej EÚ sa zväčšila o 0,5 percenta. Informoval o tom v stredu štatistický úrad Európskej únie Eurostat.

Produkcia slovenského priemyselného odvetvia medzimesačne oslabila výraznejšie, ako bol priemer EÚ, keďže oproti septembru klesla o 0,5 percenta. Medziročný rast slovenskej priemyselnej výroby však bol na úrovni 3,4 percenta, čiže bol silnejší v porovnaní s priemerom za EÚ. V rámci krajín EÚ, z ktorých mal Eurostat údaje k dispozícii, najväčší medzimesačný pokles priemyslu evidovali v Írsku (-3,6 %), Švédsku (-2,9 %) a Luxembursku (-2,2 %). Najväčší medzimesačný rast priemyslu evidovali v Dánsku (4,7 %), Grécku (4,5 %), Litve (2,7 %) a v Lotyšsku (2,5 %).

Najvýraznejší medziročný rast priemyselnej výroby v rámci krajín EÚ, z ktorých mal Eurostat údaje k dispozícii, v októbri evidovali v Grécku (7 %), Lotyšsku (6,7 %) a Slovinsku (6,6 %). Najväčší pokles priemyselnej produkcie v októbri v porovnaní s rovnakým mesiacom vlaňajška nastal v Írsku (-6,5 %), na Malte (-5,7 %) a v Luxembursku (-2,2 %).

bn;qq

Súvisiace články

Aktuálne správy