Medziročne ceny v Taliansku v novembri stúpli o 0,1 %

Medzimesačne novembrové spotrebiteľské ceny v krajine o 0,1 % oslabili.

Celková hladina spotrebiteľských cien v Taliansku v novembri medzimesačne klesla o 0,1 percenta. Medziročne sa však ceny v krajine v novembri o 0,1 percenta zvýšili po októbrovom poklese o 0,2 percenta. Informoval o tom v stredu na svojej internetovej stránke taliansky štatistický úrad ISTAT, ktorý tak potvrdil svoj predbežný odhad.

Medziročnému rastu celkovej hladiny spotrebiteľských cien v Taliansku v novembri pomohlo najmä zdraženie služieb. Zvýšili sa ceny rekreačných služieb vrátane služieb súvisiacich s osobnou starostlivosťou, a to o 0,7 percenta a ceny služieb súvisiacich s dopravou o 0,9 percenta. V rámci tovarov k posilneniu medziročnej inflácie prispelo zdraženie neregulovaných energií, ktorých ceny stúpli o 0,3 percenta. Smerom nahor medziročnú infláciu posunulo aj zdraženie nespracovaných potravín o 0,2 percenta.

Podľa harmonizovaného indexu Európskej únie (HICP) sa spotrebiteľské ceny v Taliansku v novembri medzimesačne znížili o 0,2 percenta. V porovnaní s novembrom minulého roka celková cenová hladina v krajine podľa tejto metodiky stúpla o 0,1 percenta.

bn;dn

Súvisiace články

Aktuálne správy