Zvrat v kauze: Cenu striebra upravoval medzibankový kartel, do podvodu sú zapojené veľké mená

, Bloomberg;Reuters;patria Foto: thinkstock

Celé sprisahanie vraj fungovalo niekoľko rokov a bolo neobvykle dobre zorganizované. UBS je podľa právnikov sťažovateľov citovaných agentúrou Bloomberg tretím najväčším market maker čo sa týka futures na striebro, a v spolupráci s inými finančnými domami tak bola vo veľmi dobrej pozícii ovplyvniť svetové trhy s futures na túto komoditu.

Škandál okolo manipulácie cien striebra sa rozširuje. Právnici, ktorí zastupujú klientov niekoľkých veľkých finančných domov, žalobu doplnili na základe nových dôkazov zverejnených Deutsche Bank. Doteraz škandál mieril na banky UBS, HSBC a Bank of Nova Scotia. Nové dôkazy majú obvinenie rozšíriť o Barclays, BNP Paribas Fortis, Standard Chartered a Bank of America, ako upozornili agentúry Reuters a Bloomberg.

V minulosti podobným podozreniam čelila aj Deutsche Bank, ale pred ôsmimi mesiacmi sa s klientmi dohodla na urovnaní sporu. Stálo ju to 38 miliónov dolárov. V októbri banka zaplatila 60 miliónov kvôli podobnému obvineniu ohľadom manipulácie cien zlata. Dokumenty, ktoré Deutsche teraz po urovnaní sporu týkajúceho sa striebra zverejnila, prstom ukazujú aj na ďalšie veľké banky.

Podľa žalujúcich predložené dokumenty naznačujú, že traderi si spolu vopred telefonicky dohovárali obchody, čím sa dopustili manipulácie trhu s futures kontraktmi na striebro. Zdieľali medzi sebou aj informácie o príkazoch od svojich klientov a naschvál dávali nesprávne stop-loss príkazy. Na manipuláciu vraj využívali takzvaný spoofing, teda prax, pri ktorej traderi hýbu cenou tým, že rýchlo zadávajú a v zapätí rušia obchodné príkazy.

Priamymi dôkazmi sú údajne napríklad záznamy z chatovacej aplikácie, ktorou sa traderi dorozumievali, alebo až 75 zvukových nahrávok telefonátov medzi bankári. Podľa agentúry Bloomberg je zaznamenaná komunikácia medzi dvoma tradermi z Deutsche Bank a dvoma z UBS.

V chate sa podľa súdnych dokumentov objavovali takéto „hlášky“.
"Neviem sa dočkať ďalšieho dňa až dostaneme buldozér z garáže na zlato a striebro," napísal obchodník 25. februára 2008. "Haha áno," znela odpoveď.

Alebo 11. augusta 2011, kedy obchodník UBS napísal: "Teraz nič nerobte, chcem sa dostať rýchlo hore, ako na horskej dráhe."
"Ty brďo, ponuka číslo jeden je tak silná, páči sa mi to," odpovedal obchodník Deutsche Bank.

"Záleží na tom, či na trhu použijete sval alebo nôž. Ale ak dvaja robia to isté, vznikne z toho malý sval, alebo malý nôž," povedal obchodník UBS.
Označenie sval a nôž používali ako kódy pre vybrané techniky. V dokumentoch sa vysvetľuje, že  "nôž" znamenalo, že umiestnia sériu malých objednávok blízko seba, a "sval" znamenal umiestnenie veľkej objednávky, zvyčajne keď vedeli, že trh bol nelikvidný.
 

Aféra pripomína prípad z roku 2012, keď presiaklo, že niekoľko veľkých investičných bánk manipulovalo so sadzbou Libor. Pokuty pre jednotlivé banky sa vtedy pohybovali rádovo v stovkách až miliardách dolárov, aj keď treba podotknúť, že manipulácia s Liborom mala mnohonásobne ďalekosiahlejšie dôsledky.

Súvisiace články

Aktuálne správy