Spotreba na obyvateľa v SR vlani vo výške 77 % priemeru EÚ

Najnižšia skutočná individuálna spotreba bola v roku 2015 v Bulharsku, a to na úrovni 53 % priemeru Európskej únie, najvyššia bola v Luxembursku, a to 137 % priemeru EÚ.

Skutočná individuálna spotreba sa v jednotlivých členských krajinách 28-člennej Európskej únie v roku 2015 podľa parity kúpnej sily pohybovala od 53 % priemeru EÚ v Bulharsku do 137 % priemeru EÚ v Luxembursku. Informoval o tom v utorok štatistický úrad Európskej únie Eurostat.

Na druhej najlepšej priečke v skutočnej individuálnej spotrebe po Luxembursku bolo Nemecko, kde spotreba vlani bola vyše 20 % nad priemerom EÚ. V Rakúsku, Dánsku, Belgicku, Fínsku, Veľkej Británii, Francúzsku, Holandsku a Švédsku bola vlani individuálna spotreba o 10 až 20 % nad priemerom EÚ.

Slovensko bolo v roku 2015 podľa skutočnej individuálnej spotreby spoločne s Českou republikou, Gréckom, Slovinskom, Poľskom a Estónskom v skupine, v ktorej bola spotreba o 20 až 30 % menšia ako priemer EÚ. Na Slovensku sa individuálna spotreba vlani rovnala 77 % priemeru EÚ, v roku 2014 to bolo 76 % a v roku 2013 to bolo 75 % priemeru EÚ.

Lepšie ako Slovensko boli na tom Taliansko, Írsko a Cyprus, kde bola spotreba do 10 % menšia ako priemer únie, a tiež Španielsko, Litva, Portugalsko a Malta, kde bola vlani spotreba o 10 až 20 % menšia ako priemer EÚ. Slabšia skutočná individuálna spotreba ako na Slovensku bola vlani v Lotyšsku a Maďarsku, ktoré boli v pásme o 30 až 40 % nižšom ako priemer EÚ, a v Rumunsku, Chorvátsku a Bulharsku, kde bola spotreba viac ako o 40 % pod priemerom EÚ.

bn;dn

Súvisiace články

Aktuálne správy