Spotrebiteľské ceny v Británii vzrástli v novembri najrýchlejšie za dva roky

Spotrebiteľské ceny v Británii vzrástli v novembri výraznejšie, než sa očakávalo, pričom tempo rastu dosiahlo vyše 2-ročné maximum. Podpísalo sa pod to zvýšenie cien oblečenia, technologických produktov, ale aj benzínu.
Britský štatistický úrad oznámil, že spotrebiteľské ceny vzrástli v novembri medziročne o 1,2 % po 0,9-% raste v októbri. Očakával sa rast o 1,1 %. Novembrový rast cien tak dosiahol najvyššiu úroveň od októbra 2014, keď sa spotrebiteľské ceny v Británii zvýšili medziročne o 1,3 %.
Pod vyšší než očakávaný rast sa do veľkej miery podpísali ceny oblečenia, ale aj ceny benzínu. Ceny oblečenia vzrástli najvýraznejšie za posledných šesť rokov. Okrem toho vzrástli aj ceny technologických výrobkov, čo je podľa ekonómov dôsledok poklesu kurzu libry po hlasovaní Britov v júnovom referende za odchod ich krajiny z Európskej únie.
Ako uviedol hlavný ekonóm zo spoločnosti Pantheon Macroeconomics Ian Shepherdson, „pokles kurzu libry znamená, že v prípade oblečenia musíme v nasledujúcich mesiacoch počítať s ďalším rastom cien“.
Jadrové spotrebiteľské ceny, teda bez započítania energií, potravín, alkoholických nápojov a tabakových výrobkov, vzrástli o 1,4 %. V predchádzajúcom mesiaci dosiahol rast 1,2 %.
Medzimesačne sa spotrebiteľské ceny v Británii zvýšili v novembri o 0,2 %. Aj v tomto prípade to znamená zrýchlenie rastu, keď v októbri dosiahol medzimesačný rast len 0,1 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy