Zamestnanosť v EÚ aj v eurozóne v treťom štvrťroku stúpla

Počas júla až septembra sa počet zamestnaných ľudí v EÚ podľa údajov Eurostatu medzikvartálne zvýšil o 0,2 % a medziročne o 1,2 %. Na Slovensku medzikvartálne vzrástol o 0,6 % a medziročne o 2,4 %.

Počet zamestnaných ľudí v eurozóne aj v rámci celej Európskej únie podľa sezónne upravených údajov v treťom kvartáli tohto roka oproti predošlému štvrťroku stúpol o 0,2 percenta. V porovnaní s tretím štvrťrokom vlaňajška sa počet zamestnaných v eurozóne počas júla až septembra zvýšil o 1,2 percenta a v rámci celej EÚ o 1,1 percenta. Informoval o tom v utorok štatistický úrad Európskej únie Eurostat.

Podľa odhadu Eurostatu v treťom kvartáli tohto roka bolo v rámci celej Európskej únie zamestnaných 232,5 mil. ľudí, čo bol historický rekord. Z nich bolo 153,4 mil. zamestnaných v eurozóne, čo bol najvyšší počet od štvrtého kvartálu 2008. Na Slovensku sa počet zamestnaných medzikvartálne zvýšil o 0,6 % a v medziročnom porovnaní vzrástol o 2,4 %.

V rámci členských krajín Európskej únie, z ktorých mal Eurostat údaje k dispozícii, sa počet zamestnaných v treťom štvrťroku medzikvartálne zvýšil najviac v Portugalsku (1,3 %), Španielsku (0,8 %) a Luxembursku (0,7 %). Najvýraznejší medzikvartálny pokles evidovali v Lotyšsku (-1,5 %), Estónsku (-1 %) a v Bulharsku (-0,7 %).

ku;dn

Súvisiace články

Aktuálne správy