Automatizácia vám prácu nevezme, ale zvýši počet dobre platených miest

, CNBC Foto: SITA/AP

Automatizácia môže skutočne zvýšiť počet dobre platených pracovných miest na trhu, povedal James Bessen, ktorý prednáša na Boston University School of Law.

"Ľudia rozmýšľajú o automatizácii ako o niečom veľmi statickom a o ekonomike ako o niečom veľmi dynamickom. Ak niečo automatizujete, môžete tým nielen znížiť náklady, ale aj cenu alebo zvýšiť kvalitu výrobkov," povedal Bessen v rozhovore pre televíziu CNBC.

Bessen strach z automatizácie prirovnáva podobnému strachu z bankovníctva, kedy sa na uliciach prvý krát objavili bankomaty. Vtedy sa ľudia obávali, koľko ľudí spoza bankovej priehradky príde o prácu. Namiesto toho ale počet takýchto pracovných miest vzrástol, pretože bolo pre banky otvoáranie nových pobočiek lacnejšie. "Takto sa vytvára množstvo dobrých pracovných miest, pracovníci zároveň získavajú nové zručnosti a na rebríčku sa pohnú smerom hore," povedal Bessen.

Zároveň ale upozornil, že tieto nárasty miezd a voľných pracovných miest sa nebudú prejavovať v každom odvetví. Automatizácia bude podľa neho mať "veľmi jasný" účinok pri výmene pracovných miest. S rastúcou mierou automatizácie budú pracovníci nútení, aby dokázali ponúknuť viac zručností a schopností, aby sa dokázali presadiť v konkurencii. "Nejde len o vzdelanie aj keď som presvedčený, že je podstatné. Strašne veľa zručností, ktoré sú potrebné na týchto nových pracovných miestach, nemusia nutne vyžadovať vysokoškolský diplom, ale vyžadujú odlišný spôsob práce," povedal Bessen a dodal, že nové pracovné miesta často vyžadujú osobné zručnosti a rôzne spôsoby myslenia, či kreativitu. 

Súvisiace články

Aktuálne správy