Britská obchodná komora zlepšila prognózu rastu HDP

Komora predpovedá, že ekonomika krajiny za tento rok posilní o 2,1 %, pred tromi mesiacmi čakala rast o 1,8 %. Neistota v otázke vzťahov Británie a EÚ a vyššia inflácia však podľa nej utlmia rast ekonomiky zo strednodobého hľadiska.

Ekonomika Veľkej Británie podľa Britskej obchodnej komory (BCC) za tento rok vzrastie o 2,1 percenta. Komora tak vylepšila svoju prognózu, keďže pred tromi mesiacmi predpovedala, že rast hrubého domáceho produktu (HDP) krajiny bude na úrovni 1,8 percenta. Neistota v otázke vzťahov Británie a Európskej únie a vyššia inflácia však podľa BCC utlmia rast ekonomiky zo strednodobého hľadiska. BCC očakáva, že HDP Británie v budúcom roku posilní o 1,1 percenta a v roku 2018 o 1,4 percenta. Informoval o tom v pondelok portál bbc.com.

Predikcia BCC, ktorá ráta s rastom britskej ekonomiky v budúcom roku o 1,1 percenta, je miernym zlepšením oproti predošlej prognóze, ktorá rátala s rastom ekonomiky v roku 2017 o jedno percento. Komora však uviedla, že to bude aj tak znamenať najslabšie tempo rastu HDP Británie od finančnej krízy z roku 2008. Generálny riaditeľ BCC Adam Marshall povedal, že prístup firiem po referende o vystúpení z EÚ, ktoré „podnikajú ako zvyčajne“, pomohol udržať dobré podmienky, ale očakáva sa, že pokles hodnoty libry začne mať väčší vplyv.

Britská libra od referenda o odchode z Európskej únie oproti doláru oslabila o približne 15 percent a voči euru o 10 percent. BCC predpokladá, že to smerom nahor posunie infláciu a poškodí to výdavky spotrebiteľov a podnikateľské investície.

http://www.bbc.com/news/business-38284554

ab;dn

Súvisiace články

Aktuálne správy