V októbri tržby v priemysle rástli o 1,6 %

Zmierňovanie rastu tržieb v priemysle na Slovensku pokračovalo aj v októbri.

Rast tržieb v priemysle na Slovensku opäť zvoľňuje. Po septembrovom spomalení na 3,1 % v októbri tržby v odvetví rástli medziročne už iba o 1,6 %. V samotnej priemyselnej výrobe rast spomalil z 2,8 % na 0,7 %. V dodávke elektriny, plynu, pary a studeného vzduchu tržby stúpli o 8,4 %, v dodávke vody, čistení a odvode odpadových vôd, odpadoch a službách odstraňovania odpadov naopak klesli o 2,9 % a v ťažbe a dobývaní sa prepadli o 11 %. Medzimesačne tržby v priemysle v októbri oproti septembru stúpli o 0,5 %. Informoval o tom Štatistický úrad SR (ŠÚ).

V samotnej priemyselnej výrobe evidovali medziročné zvýšenie tržieb vo výrobe dopravných prostriedkov o 7,8 %, výrobe koksu a rafinovaných ropných produktov o 8,9 %, výrobe výrobkov z gumy a plastu a ostatných nekovových minerálnych výrobkov o 4,4 % a vo výrobe kovov a kovových konštrukcií okrem strojov a zariadení o 1,7 %. Tržby klesli vo výrobe počítačových, elektronických a optických výrobkov o 8,1 %, ostatnej výrobe, oprave a inštalácii strojov a zariadení o 15,9 %, výrobe drevených a papierových výrobkov, tlače o 10,8 %, výrobe elektrických zariadení o 6,4 % a vo výrobe strojov a zariadení inde nezaradených o 4,3 %.

Z ďalších sektorov hospodárstva sa výrazne prepadli najmä tržby stavebných podnikov. Oproti vlaňajšiemu októbru boli totiž nižšie až o 26,5 %. Medzimesačne tržby v stavebníctve klesli o 4,2 %. V doprave a skladovaní sa tržby medziročne zvýšili o 8,3 % pri medzimesačnom miernom náraste o 0,1 %. V informačných a komunikačných činnostiach na medziročnej báze tržby stúpli o desatinu, medzimesačne však klesli o 0,5 % a vo vybraných trhových službách medziročne vzrástli o 13 % pri medzimesačnom poklese o 0,2 %.

Za prvých desať mesiacov tohto roka tak tržby v priemysle medziročne vzrástli o 4,2 %. Tržby stavebných spoločností sa naopak oproti januáru až októbru minulého roka znížili o 13,1 %. V doprave a skladovaní evidovali štatistici medziročný nárast tržieb o 4,1 %, v informačných a komunikačných činnostiach naopak pokles o 3 % a vo vybraných trhových službách zase rast o 10 %.

pb;dn

Súvisiace články

Aktuálne správy