Spotrebiteľské aj výrobné ceny v Číne v novembri vzrástli

Spotrebiteľské ceny v Číne vzrástli aj v novembri, a to o niečo viac ako v októbri. A zároveň, tempo rastu výrobných cien, ktoré sú ukazovateľom budúceho vývoja inflácie, sa minulý mesiac zrýchlilo a dosiahlo najvyššiu úroveň za päť rokov. Oznámil to dnes čínsky štatistický úrad.
Konkrétne, spotrebiteľské ceny v druhej najväčšej svetovej ekonomike sa v novembri zvýšili medziročne o 2,3 % po októbrovom náraste o 2,1, zatiaľ čo analytici očakávali, že stúpnu o 2,2 %.
V medzimesačnom porovnaní ceny tovarov a služieb v Číne v novembri vzrástli len mierne o 0,1 %, čo je ale lepší výsledok, ako ich októbrový pokles o 0,1 %.
Štatistický úrad dnes zverejnil aj údaje o vývoji výrobných cien, ktoré v novembri vyskočili medziročne o 3,3 %, najstrmšie od októbra 2011 a vysoko prekonali odhady analytikov. Počítali totiž s ich zvýšením len o 2,3 % po októbrovom náraste o 1,2 %. Pod novembrový výsledok sa podpísalo najmä zdraženie uhlia a ocele.
Vláda v Pekingu si dala za cieľ dosiahnuť tento rok rast ekonomiky v rozmedzí 6,5 až 7 %. Väčšina analytikov predpovedá, že bude schopná dosiahnuť dolnú hranicu plánovaného rastu.
Na porovnanie, vlani stúpol výkon čínskej ekonomiky o 6,9 %, čo bol jej najslabší výsledok za zhruba 25 rokov.

Súvisiace články

Aktuálne správy