Šefčovičov balíček primárne nerieši vysoké ceny elektriny na Slovensku

Energetický legislatívny balíček, ktorý predložil podpredseda Európskej komisie Maroš Šefčovič, primárne nerieši vysoké ceny elektrickej energie na Slovensku. V diskusnej relácii na TABLET.TV to povedal analytik portálu Energie pre vás Jozef Badida.

„Vysoké ceny elektrickej energie na Slovensku sú dané historicky tým, ako sa v počiatkoch nastavila podpora obnoviteľných zdrojov energie, čo sa týka financií a objemu a v súčasnosti za to znášame dôsledky. Bolo to politické rozhodnutie. Pustili sme do systému veľa obnoviteľných zdrojov a dali sme im 15-ročnú istotu výkupných cien,“ vysvetlil Badida s tým, že návrh Európskej komisie mení spôsob podpory obnoviteľných zdrojov. Malo by už ustúpiť od priamych finančných dotácií.

„Fotovoltické a veterné elektrárne sú už v dnešnej dobe konkurencieschopné. Mali by mať aj takzvanú zodpovednosť za odchýlku, čiže ak si naplánujú nejaké množstvo, ktoré chcú dodať do elektrickej siete, mali by ho dodržať. Tým sa posúvame ďalej aj z hľadiska stability týchto sietí,“ konštatoval Badida.

Zimný balíček energetickej legislatívy, ktorý pripravil Šefčovičov tím, je jednou z najobsiahlejším noriem, ktorú kedy Európska komisia predstavila v oblasti energetiky. Podľa Badidu má do budúcnosti v rámci neho veľkú šancu uspieť podpora energetickej efektívnosti budov. „Pri téme energetickej efektívnosti sa vedia zhodnúť všetky členské krajiny, pretože ich až tak nebolí,“ dodal Badida.

Legislatívne návrhy iniciatívy "Čistá energia pre všetkých Európanov" zahŕňajú energetickú efektívnosť, obnoviteľné zdroje energie, novú koncepciu trhu s elektrickou energiou, bezpečnosť dodávok elektriny a pravidlá riadenia a spravovania energetickej únie. Súčasťou balíka sú aj aktivity na urýchlenie inovácií v oblasti čistej energie a na renováciu budov v Európe.   EÚ chce pri prechode na čistú energiu zohrávať vedúcu úlohu a nielen sa tomuto procesu prispôsobovať. Únia sa preto zaviazala znížiť emisie CO2 do roku 2030 najmenej o 40 % a modernizovať svoje hospodárstvo s vytváraním nových pracovných miest.

Mobilizáciou verejných a súkromných investícií, ktorá by mohla od roku 2021 každý rok priniesť finančné prostriedky až do výšky 177 miliárd eur, by mohol tento balík opatrení vyprodukovať v budúcom desaťročí až jednopercentný nárast HDP EÚ a vytvoriť 900.000 nových pracovných miest.

Súvisiace články

Aktuálne správy