Britská ekonomika v období september-november stabilne rástla

Britská ekonomika si v období september-november 2016 udržala rovnaké tempo rastu ako v predchádzajúcich troch mesiacoch. Motorom jej rastu bol najmä domáci sektor služieb. Vyplýva to z údajov britského Inštitútu pre hospodársky a sociálny výskum (NIESR).
Podľa NIESR sa výkon britskej ekonomiky za tri mesiace do konca novembra zvýšil o 0,4 %, čo je rovnaký výsledok ako za tri mesiace do konca októbra.
Rebecca Piggottová z výskumného tímu NIESR v tejto súvislosti uviedla, že britskú ekonomiku v období september-november potiahol takmer výhradne sektor služieb, ktorý zahŕňa širokú škálu firiem, od veľkých bánk po malé opravovne. Rast tohto sektora zase podporili robustné spotrebiteľské výdavky.
Firmy sa však obávajú, že domácnosti doterajšie tempo výdavkov neudržia a budú menej nakupovať. Dôvodom je oslabenie libry, ktoré zvyšuje ceny dovozu, vrátane vstupných surovín. To sa naplno prejaví v budúcom roku a nasledujúcom roku 2018. Rast inflácie zredukuje kúpnu silu obyvateľov, dodala Piggottová.

Súvisiace články

Aktuálne správy