Žiaden Brexit nebude a ďalších 9 šokujúcich predpovedí pre rok 2017

, Saxo Bank Foto: SITA/AP;thinkstock

Ako to dopadne so záchranou talianskych bánk, dokáže Bitcoin strojnásobiť svoju hodnotu, zostanú nakoniec Briti v únii? Znie to nepravdepodobne. Väčšina analytikov zatiaľ svoje predpovede na budúci rok drží v úzkych mantineloch. Saxo Bank ale predložili 10 najnepravdepodobnejších scenárov, ktorými by sa investori mohli zaoberať.

Samozrejme, že nejde o hlavné predikcie od Saxo Bank pre rok 2017. Banka so sídlom v Kodani len zachovala tradíciu a zverejnila bizarné výhľady, ako to robí každý rok. Hlavný ekonóm Steen Jakobsen poukazuje na to, že predikcie v tejto sezóne odrážajú to, ako sa v minulom roku podarilo prekročiť niečo, čo si väčšina ľudí nedokázala ani predstaviť.

"Po roku, v ktorom sa realite podarilo prekonať aj zdanlivo nepravdepodobné predpovede, s prekvapením aké priniesol Brexit a volebný výsledok v USA, spoločným menovateľom pre naše odvážne predpovede pre rok 2017 je, že heslo, že zúfalá doba si žiada zúfalé činy," vysvetlil Jakobsen. 

Ktoré z poburujúcich predpovedí banky sa naplnia? Počkajme si a uvidíme.

1. Brexit nikdy nenastane
Potom, čo populisti na globálnej scéne získavajú podporu, bude musieť Brusel urobiť kľúčové ústupky. Jedným z nich bude otázka migrácie vo Veľkej Británii a postavenie Londýna pre odvetvie finančných služieb. V čase, keď parlament má na stole Brexit, jednoznačne odmietaný postoj pre zotrvanie v Európskej únii, Brusel ponúkne novú dohodu. Bank of England zvýši úrokové sadzby na 0,5 %, čo posunie libra voči euru na 0,7300 z dnešných 0,8617.

2. Čínsky rast dosiahne 8 % a Shanghai Composite Index sa vyšvihne na 5000
Čína si uvedomuje, že rast jej výrobného sektora a infraštruktúrnych investícií sa blíži ku koncu a preorientuje sa na väčší rozmach spotrebiteľských výdavkov vo svojej fiškálnej a menovej politike. Čína chápe, že došla na koniec cesty rastu svojej výroby a infraštruktúry a teraz sa musí spoliehať na ekonomiku, ktorej motorom je súkromný sektor, inovácie a väčšiu otvorenosť. To povedie k masívnemu stimulačnému programu a ku ďalším otvoreným kapitálovým trhom pre Peking. Rast skočí na 8 % v roku 2017, a eufória z rastu spotrebiteľského segmentu odošle Shanghai Composite nad 5000 bodov, čo je až o 55% viac než sú súčasné úrovne. Toľko očakávaný Brexit sa tak premení na Bremain a Spojené kráľovstvo zostáva vo sfére vplyvu EÚ. Veľkým zahraničným investorom vo Veľkej Británii sa uľaví a uvidíme masívny vzostup librových hedžingových fondov a silný presun firiem poskytujúcich finančné služby späť k libre.

3. Fed zafixuje výnosy 10-ročného dlhopisu vo výške 1,5 %
Nová fiškálna politika prezidenta Donalda Trumpa bude znamenať krvácanie pre rally výnosov  dlhopisov. Nakoniec výnosy 10-ročných dlhopisov spadnú o -0,87 % na 3 %, čo spôsobí paniku na trhu. Trhy upokojí až taktika, ktorú si FED osvojil od Bank of Japan. Zafixuje výnosovú krivku s tým, že výnos 10-ročného dlhopisu bude niesť 1,5 %. To povedie k najväčšiemu zisku na trhu s dlhopismi za ostatných sedem rokov.
V skutočnosti to bude zavedenie QE4, neskôr známe pod názvom QE navždy. Výsledok sa prejaví okamžite, pretože výpredaj v globálnych akciách a na dlhopisových trhoch sa zastavuje, aktíva novo vznikajúcich trhov idú úplne iným smerom a globálne dlhopisové trhy si užívajú najväčšie týždenné  výnosy za sedem rokov. Kritici poukazujú na riziko ešte väčšej bubliny, keď sa objavia dopady extrémne voľnej fiškálnej politiky v kombinácii s momentálnou slepotou predsedníčky Fedu Janet Yellenovej, ale ich hlasy nikto nepočúva. 

4. Dlhodobý priemer nesplatených emisií high-yield dlhopisov dosiahne 25 %
V súčasnosti je na 3,77 % a počas rokov recesie v Spojených štátoch vyskočil na 16 % (rok 1990), 10 % (rok 2000) a 12 % (rok 2009). V roku 2017 ich však vidíme až 25%. Hlavným motorom zvýšenia je neúnavná politika nulových úrokových sadzieb centrálnych bánk a stratégia kvantitatívneho uvoľňovania od globálnej finančnej krízy. Budúci rok príde dramatický obrat vo výnosoch po záverečnom šprinte k nižším výnosom roku 2016, keď sa vzďaľujeme od samotného pôsobenia menovej politiky k väčšej pozornosti na fiškálny stimul. Donald Trump a Theresa Mayová prinesú fiškálnej stimul, reálnu infláciu a vyššie výnosy a EÚ bude musieť urobiť niečo podobné, aby zabránila vlne populizmu na celom kontinente, keďže nás budúci rok čakajú v mnohých štátoch EÚ voľby.

Odklon od honby za veľkými výnosmi prinesie ďalší rast úrokových sadzieb po celom svete, s výnimkou Japonska. To znamená, že výnosové krivky budú strmšie a neisté bilióny korporátneho dlhu budú trpieť. Emitenti dlhov najnižšieho stupňa sa dostanú do problémov, až ich dlhopisy dospejú ku splatnosti, a budú stáť pred otázkou refinancovania. Najvážnejšie hrozba však príde od investorov utekajúcich k núdzovému východu, ktorí sa budú odkláňať od dlhopisových fondov a tým ďalej zhoršovať rozširovanie spreadov a nemožnosť refinancovanie dlhu nízkeho investičného stupňa.

Podiel nesplácaných úverov sa vyšplhá na bezprecedentných 25 %. Táto kreatívna deštrukcia vyradí z prevádzky neefektívnych a neproduktívnych hráčov a umožní prerozdelenie kapitálu tým, ktorí si to zaslúžia.

5. Meď chytí nádchu
Od najlepšieho výkonu k najhoršiemu. Meď sa dostane pod predajný tlak v novom roku, pretože Trumpov sľub, že minie miliardu dolárov na vybudovanie novej Ameriky, odštartuje silný dopyt, ktorý medi chýbal po čínskom investičnom boome bezprostredne po veľkej finančnej kríze v roku 2009. V roku 2017 si trh začne uvedomovať, že nový prezident len ťažko bude realizovať sľúbené investície a očakávané zvýšenie dopytu po medi sa neuskutoční. V Spojených štátoch porastie nespokojnosť a Trump zintenzívni protekcionistické opatrenia a zavedenie obchodných bariér prinesie ťažkosti rozvíjajúcim sa trhom rovnako ako Európe. Globálny rast začne oslabovať a dopyt Číny po priemyselných kovoch spomalí. Bude tomu tak preto, že v tom čase už nie je rast o márnotratnom budovaní infraštruktúry, ale o raste spotreby. Nižšie ceny medi pôjdu samospádom, lebo zásoby medi z rokov financializácie Číny zaplavujú trh. Hneď ako HG Copper zlomí hladinu a vráti sa úplne späť až na úroveň z roku 2002, stavidlá sa zdvihnú a vlna špekulatívnych predajov pomôže poslať meď dole na  1,25 $/ lb., čo bolo minimum z obdobia finančnej krízy roku 2009

6. Bitcoin a kryptomeny sa stanú mimoriadne populárnymi
Trumpov režim horúčkovito vyťahuje fiškálne výdavky a ďalej zvyšuje štátny dlh Spojených štátov približne na 20 biliónov dolárov. Počas tohto procesu potenciálne strojnásobuje súčasný rozpočtový deficit Spojených štátov z 600 miliárd dolárov na 1,2-1,8 biliónov, čiže asi 6 – 10 % bežného účtu USA vo výške 18,6 biliónov dolárov. To spôsobí rýchly rast USA a infláciu, čo donúti Fed, aby zrýchlil zvyšovanie úrokových sadzieb a americký dolár vyletí hore. To spôsobí dominový efekt na novo vznikajúcich trhoch a hlavne v Číne, inšpiruje ľudí na celom svete k tomu, aby hľadali alternatívne meny a platobné systémy, ktoré nie sú napojené na centrálne banky, ktoré vyčerpali svoje menové politiky, či na kamarátske vlády, ktoré sú v režime úplnej finančnej represie, či na transakčné systémy, ktoré sú už dávno zrelé na revolúciu. Kryptomeny sú a budú, ak sa pozrieme na históriu vzostupov a kríz v nekrytých peniazoch a nadbytočné dlhy. Novo vznikajúce trhy sa dychtivo chcú vymaniť z tesného spojenia s menovou politikou Spojených štátov a ich bankovým systémom a prijať blockchain ako platobný systém, keď sa prispôsobujú nulovým úrokovým sadzbám a znižovaniu systematického rizika. Ak sa bankový systém aj suverénne štáty, ako je Rusko a Čína, pohnú smerom k akceptovaniu Bitcoinu ako čiastočnej alternatívy USD a tradičného bankového a platobného systému, potom by sa mohol kurz Bitcoinu ľahko strojnásobiť počas budúceho roka a zvýšil by sa zo 700 dolárov na 2 100. Záleží na tom, ako nízke až nulové transakčné náklady získajú celosvetovo väčšiu silu a všeobecnú akceptáciu

7. Americké akcie na zdravotnú starostlivosť sa prepadnú o 50 %
Počiatočná rally akcií spojených so zdravotnou starostlivosťou v USA rýchlo zmizne, ak si investori uvedomia, že Trumpova administratíva to neuľahčí tomuto odvetviu. Lekári zarábajú asi päťkrát viac než priemerný pacient, čo je asi trikrát viac ako v porovnateľných západných krajinách, a to čiastočne vysvetľuje vysoké administratívne náklady na riadenie nemocníc v Spojených štátoch. Nový prezident pripravuje rozsiahle reformy, aby bol systém zdravotnej starostlivosti efektívnejší a finančne nenáročný. Tým pádom pošle Health Care Select Sector dole o 50 % na 35 dolárov.

8. Mexické peso sa dostane z nervozity, ktoré mu spôsobuje Trump
Trh drasticky prehodnotil skutočný úmysel alebo dokonca schopnosť Donalda Trumpa zatočiť s obchodom s Mexikom, a tak sa znovu dostáva na výslnie zašliapnuté mexické peso. Severný sused Spojených štátov trpí, pretože vyššie úrokové sadzby spôsobujú úverovú krízu v jednom z najzadlženejších súkromných sektorov. Kanadské banky to neunesú a prinútia Bank of Canada k režimu kvantitatívneho uvoľňovania a investujú kapitál do finančného systému s cieľom odvrátiť krízu a udržať zdanie zdravého úverového kanála do ekonomiky. Kanadský trh nehnuteľností, ktorý bol hlavným ťahúňom ekonomického rastu od globálnej finančnej krízy, sa stane záťažou ekonomiky. Kanada si užíva oveľa menej obnoveného amerického rastu, než by si bola užívala v minulosti, kvôli dlhoročnej transformácii výrobnej základne a mnohým rokom výrazne silnej meny. Nastáva korekcia CADMXN až o 30 % oproti maximám z roku 2016

9. 100 % rally akcií talianskeho bankového sektora
Talianskym bankám sa darí lepšie ako bankovému sektoru EÚ a všetkým ostatným triedam aktív, keďže EÚ dáva Európskej centrálnej banke pokyn, aby vystavila garanciu pre všetky európske banky, ktoré sú príliš veľké na to, aby padli. Trochu ironicky sa tak talianskym bankám, zaťažovaným veľkými nesplatenými pôžičkami v stagnujúcej domácej ekonomike, hodí záchranné lano, nie kvôli miestnym okolnostiam, ale kvôli rozpadajúcemu sa nemeckému bankovníctvu. Nemecké banky uviazli v zápornej špirále kvôli váhe negatívnych úrokových sadzieb a príliš plochým výnosovým krivkám. V rámci EÚ znamená záchrana nemeckej banky nevyhnutne záchranu banky EÚ, čo prichádza v čase, keď sa už talianske banky topia v problémoch. Nová garancia umožní rekapitalizáciu bankového systému a bude založená Európska banka pre nesplácané úvery (European Bad Debt Bank) po vzore záchrany švédskych bánk začiatkom 90. rokov minulého storočia. Aby sa vyčistili súvahy bánk EÚ a aby znovu začali fungovať úverové mechanizmy bánk.

10. EÚ stimuluje rast prostredníctvom spoločných euro dlhopisov
Nástup populizmu sa rúti do Európy a potvrdzuje rastúce nálady proti establišmentu. V Európe vidíme úplne nový politický terén, tradičné politické strany zmenili názor a priznali, že neurobili dosť pre to, aby oživili ekonomiku, a opustia od svojich úsporných programov. Po ťažkom štarte je Junckerov plán na správnej ceste, ale jeho celková suma 630 miliárd EUR na šesť rokov zďaleka nestačí. Čím ďalej viac krajín uvažuje o tom, že adekvátnou odpoveďou na ekonomickú a politickú krízu je zavedenie ambicióznejších keynesiánskych politických opatrení inšpirovaných úspešnými skúsenosťami britského premiéra Neville Chamberlaina a amerického prezidenta Franklina Roosevelta po kríze v roku 1929. Takýto stimulačný plán poskytne dostatočne veľký ekonomický úžitok za vynaložené peniaze a výrazne podporí rast. Avšak úžitok pre krajiny, ktoré pôjdu touto cestou, bude pravdepodobne rozptýlený zvýšením dovozu, ak nebude plán koordinovaný na európskej úrovni. Aby zabránili takémuto vývoju, predstavitelia EÚ oznámia enormnú emisiu dlhopisov mutual EÚ, ktoré budú spočiatku nasmerované na 1 bilión € do projektov infraštruktúry, ktoré posilnia ekonomickú integráciu regiónu a prilákajú masívny príliv kapitálu od investorov, u ktorých bude obnovená dôvera v budúcnosť EÚ.

Súvisiace články

Aktuálne správy