Dlhodobá nezamestnanosť láme rekordy: Frustrovaní Európania vinia úniu

, Conversable Economist Foto: SITA/AP

V USA sa obávajú dlhodobej nezamestnanosti, ale v porovnaní s tým, čo máme tu v Európe, sú ich problémy zanedbateľné. V eurozóne sa priemerná nezamestnanosť po roku 2000 drží nad 9 %. Len krátko sa pod túto úroveň dostala tesne pred Veľkou recesiou a po nej už sa drží nad 10 %.

Európsky problém s nezamestnanosťou je ešte horší. Priemerná nezamestnanosť totiž neukazuje na obrovské rozdiely medzi jednotlivými krajinami. Vo Francúzsku bola nezamestnanosť v septembri tohto roka na úrovni 10,2 %, v Taliansku na 11,7 %, v Španielsku na 19,3 % a v Grécku dokonca na 23,2 %. Navyše tieto čísla neukazujú, koľko ľudí je nezamestnaných dlhodobo.

V knihe "Long-Term Unemployment After the Great Recession: Causes and Remedies" Samuel Bentolila a Marcel Jansen tvrdia, že ak by sme v 28 európskych krajinách považovali za nezamestnaných len tých, ktorí hľadajú prácu dlhšie ako jeden rok, priemerná nezamestnanosť by v roku 2015 stále dosahovala viac ako 5 %. A v mnohých krajinách počet dlhodobo nezamestnaných prevyšuje dokonca 50 % celkového počtu nezamestnaných.

Slovensko je v grafe na nezávideniahodnom mieste. Miera evidovanej nezamestnanosti na Slovensku v októbri tohto roka dosiahla 9,08 %. V porovnaní so septembrom klesla o 0,34 percentuálneho bodu, v medziročnom porovnaní ide o pokles o 1,9 percentuálneho bodu. Najviac dlhodobo nezamestnaných máme vo veku 40 až 44 rokov. V priemere vychádza človek bez roboty, pokiaľ je registrovaný na úrade práce (2,6 roku), 2300 eur.  Dlhodobo nezamestnaní (5,2 roku) vychádzajú na  7300 eur.


Viete si predstaviť, aké sociálne nepokoje by vypukli v USA, keby sa tam nezamestnanosť držala po sedem dlhých rokov nad 10 %? V USA v roku 2009 prekročila miera nezamestnanosti 10 %, ale v roku 2015 už bola pod 5 %.

Aktuálne čísla hovoria, že americká ekonomika v novembri vytvorila 178 000 pracovných miest, čo ukazuje, že volebná nervozita sa neodrazila na pracovnom trhu najväčšej svetovej ekonomiky. Pre porovnanie, v októbri sa na tamojšom trhu podarilo vytvoriť 142 000 pracovných miest. Miera nezamestnanosti tak poklesla z 4,9 na 4,6 percenta oproti predchádzajúcemu mesiacu.

Viete si predstaviť, čo by sa v USA dialo, keby polovica z týchto nezamestnaných hľadala prácu dlhšie ako jeden rok?

Ak sa pozrieme na vývoj nezamestnanosti, nemusíme dlho hľadať odpoveď na otázku, prečo európska verejnosť spoločnou úniu nadšená veľmi nie je.

Autorom je ekonóm Timothy Taylor.

 

 

Súvisiace články

Aktuálne správy