Prebytok zahraničného obchodu Maďarska v septembri stúpol

Krajina v septembri vyviezla tovary za 8,4 mld. eur a hodnota dovozu bola 7,4 mld. eur. Obchodný prebytok medziročne stúpol o 140 mil. eur na 1,005 mld. eur.

Maďarský export v septembri medziročne vzrástol o 1,7 percenta, dovoz stagnoval. Krajina vyviezla tovary za 8,4 mld. eur a hodnota dovozu bola 7,4 mld. eur. Maďarsko za september vykázalo prebytok zahraničného obchodu v sume 1,005 mld. eur, čo bol medziročný rast o 140 mil. eur. Informoval o tom v piatok na svojej internetovej stránke štatistický úrad krajiny KSH.

Export Maďarska na trhy členských krajín Európskej únie posilnil o 1,7 percenta a dovoz sa zvýšil o 4,4 percenta. Obchodný prebytok voči ostatným štátom EÚ klesol o 134 mil. eur na sumu 800 mil. eur. Na trhy iných štátov EÚ smerovalo 79 percent maďarského vývozu a dovoz z iných štátov EÚ tvoril takisto 79 percent celkového dovozu krajiny. Export Maďarska na trhy mimo EÚ stúpol o 9 percent a dovoz z týchto trhov klesol o 3,7 percenta. Krajina v obchode so štátmi mimo EÚ dosiahla prebytok 206 mil. eur.

Za január až september Maďarsko exportovalo tovary za približne 69,3 mld. eur a hodnota jeho dovozu bola zhruba 61,7 mld. eur. Obchodný prebytok krajiny za január až september bol v sume 7,6 mld. eur a medziročne stúpol o 1,2 mld. eur.

Súvisiace články

Aktuálne správy