Počet nových nezamestnaných v USA stúpol

Počet nových nezamestnaných Američanov žiadajúcich štátne dávky minulý týždeň vzrástol o 17 tis. na sezónne upravených 268 tisíc.

Počet nových nezamestnaných v USA, ktorí požiadali o štátnu podporu, sa minulý týždeň zvýšil, ale stále sa nachádza na nízkej úrovni. Americké ministerstvo práce vo štvrtok informovalo, že počet nových nezamestnaných žiadajúcich štátne dávky stúpol o 17 tis. na sezónne upravených 268 tisíc. Menej volatilný štvortýždňový priemerný počet nových nezamestnaných stúpol o 500 na 251 500. Celkovo štátnu podporu v nezamestnanosti poberalo 2,08 mil. Američanov, čo bolo o vyše 5 percent menej ako pred rokom.

Pod hranicou 300 tis. je priemerný počet nových nezamestnaných v USA už 91 týždňov po sebe, čo je najdlhšie obdobie od roku 1970. Terajšia úroveň počtu nových nezamestnaných naznačuje, že zamestnávatelia očakávajú pokračovanie rastu ekonomiky.

Miera nezamestnanosti v USA je 4,9 percenta, čiže v blízkosti úrovne, ktorú ekonómovia považujú za plnú zamestnanosť. Ďalším znakom dobrej situácie na trhu práce je to, že mzdy v USA sa v októbri medziročne zvýšili najvýraznejšie za sedem rokov. Ekonómovia oslovení v prieskume spoločnosti FactSet predpovedajú, že správa o tvorbe nových pracovných miest v USA, ktorú vláda zverejní v piatok, ukáže, že v novembri v krajine pribudlo 174 tis. nových pracovných pozícií.

Súvisiace články

Aktuálne správy