Spotrebiteľská dôvera v USA vzrástla v novembri na polročné maximum

Spotrebiteľská dôvera v USA zaznamenala v novembri nečakane výrazný rast, k čomu do veľkej miery podľa analytikov prispeli prezidentské voľby. Informoval o tom portál RTTNews, ktorý sa odvolal na konečné údaje Michiganskej univerzity o spotrebiteľskej dôvere za tento mesiac.
Podľa Michiganskej univerzity dosiahol index spotrebiteľskej dôvery po konečnej revízii 93,8 bodu, pričom predbežné údaje stanovili index na úrovni 91,6 bodu. Výsledok znamená prudké zlepšenie nálad amerických spotrebiteľov, keď konečný index spotrebiteľskej dôvery za október dosiahol 87,2 bodu.
Konečný novembrový údaj okrem toho znamená najvyššiu hodnotu od mája tohto roka, keď index dosiahol 94,7 bodu. Výsledok prekvapil ekonómov, ktorí počítali s tým, že bude potvrdený predbežný údaj, teda 91,6 bodu. Podľa niektorých analytikov mali na spotrebiteľské nálady v tomto mesiaci výrazný vplyv americké prezidentské voľby. V tých prekvapujúco vyhral Donald Trump.
Podindex súčasných ekonomických podmienok vzrástol v novembri na 107,3 bodu z októbrovej hodnoty 103,2 bodu a vysoký rast zaznamenal aj podindex spotrebiteľských očakávaní. Ten sa zvýšil zo 76,8 bodu na 85,2 bodu.

Súvisiace články

Aktuálne správy