Do zákona sa dostane aj zrušenie daňových licencií od roku 2018

Poslanci SNS a Mosta-Híd chcú avizované zrušenie daňových licencií od roku 2018 do legislatívy dostať pozmeňujúcim návrhom k vládnej novele zákona o dani z príjmov. Úpravy žiadajú aj opoziční poslanci Miroslav Beblavý a Zsolt Simon.

Súčasťou aktuálnej novely zákona o dani z príjmov, o ktorej by mal hlasovať v stredu popoludní parlament, bude zrejme aj zrušenie daňových licencií od roku 2018. Navrhujú to cez pozmeňujúci návrh poslanci SNS a Mosta-Híd. Podľa poslanca za SNS Radovana Baláža je tento termín výsledkom koaličných rokovaní a treba ho preto rešpektovať. SNS a Most-Híd najskôr avizovali predloženie vlastnej novely, ktorou sa majú daňové licencie zrušiť. Neskôr tento návrh stiahli a zmenu navrhujú cez pozmeňujúci návrh k vládnej novele zákona o dani z príjmov.

V rámci rozpravy k novele zákona o dani z príjmov predložili poslanci aj ďalšie pozmeňujúce návrhy. Ich šance uspieť sú však výrazne nižšie, ako spomínané zrušenie daňových licencií. Opozičný nezaradený poslanec Miroslav Beblavý napríklad navrhol zvýšiť daňový bonus o 120 eur ročne na každé dieťa a nezdaniteľný základ dane o 680 eur ročne. Rodine s dvoma rodičmi a dvoma deťmi by to podľa neho ročne prinieslo zhruba 500 eur. Podľa Beblavého je totiž po niekoľkých rokoch konsolidácie aj v budúcoročnom rozpočte priestor na pomoc pracujúcim ľuďom.

Minister financií Peter Kažimír však reagoval slovami, že chvíľu pred prerokúvaním návrhu rozpočtu na budúci rok je takýto návrh s významným rozpočtovým dopadom nepriechodný. „Ja to beriem ako veľmi populárny návrh, ktorým sa chcete ukázať pán poslanec Beblavý, ale nemôžete to myslieť vážne, že to chcete presadiť hodinu pred rozpočtom s dopadom mínus 300 miliónov eur,“ odpovedal na Beblavého pozmeňujúci návrh minister.

Ďalší nezaradený opozičný poslanec Zsolt Simon predložil pozmeňujúci návrh, ktorým žiada vypustiť ustanovenie, aby sa zmenil systém zdaňovania dividend spred roku 2003. Podľa Simona chce totiž vláda zvýhodniť osoby, ktoré zarobili pred rokom 2003 na „Mečiarovej privatizácii“.

Medzi hlavné body vládnej novely zákona o dani z príjmov patrí zníženie korporátnej dane z 22 na 21 %, zvýšenie paušálnych výdavkov živnostníkov a nahradenie súčasných zdravotných odvodov z dividend daňou. O novele zákona o dani z príjmov, ako aj o jednotlivých pozmeňujúcich návrhoch, budú poslanci hlasovať v stredu o 17:00.

Súvisiace články

Aktuálne správy