Príliš veľké, aby padli: Do čela aktualizovaného zoznamu bánk sa dostala Citigroup

, ČTK Foto: SITA/AP

V najvyššej skupine strieda banka britskú skupinu HSBC, do roku 2019 musí zvýšiť podiel držaného dodatočného kapitálu na ochranu finančnej stability.

Zoznam systémovo dôležitých globálnych bánk sa mierne zmenil, okrem americkej banky JPMorgan sa po novom do čela dostáva aj Citigroup. Výročný aktualizovaný zoznam bánk považovaných v globálnom meradle za systémovo dôležité, teda príliš veľké na to, aby padli, zverejnil Výbor pre finančnú stabilitu (FSB).

Skupina 20 najväčších ekonomík sveta G20 sa po finančnej kríze v rokoch 2007 až 2009 dohodla, že najväčšie svetové banky, ktorých kolaps by mohol spôsobiť zmätok na trhoch, musí vlastniť ďalší kapitál, v závislosti na miere rizika, aký predstavujú. Na zozname je celkom 30 bánk, žiadna nová banka do neho tento rok nepribudla, ani žiadna nevypadla.

Citigroup je tak spolu s JPMorgan v kategórii, v ktorej musí držať dodatočný kapitál v pomere k aktívam vo výške 2,5 percenta navyše k minimálnej úrovni siedmich percent. HSBC naopak spadla do kategórie, v ktorej jej stačí dodatočný kapitál dve percentá.

Banky na zozname už zvyčajne spĺňajú alebo prekračujú požadovanú sumu kapitálu kvôli tlaku regulátorov a snahám rozptýliť pochybnosti trhu o ich odolnosti.

 Systémovo dôležité banky (november 2016)
 skupina (pomer dodatočného kapitálu)  názov banky
 5 (-3,5 %)  
 4 (-2,5 %)  Citigroup
 JPMorgan Chase
 3 (-2 %)  Bank of America
 BNP Paribas
 Deutsche Bank
 HSBC
 2 (-1,5 %)  Barclays
 Credit Suisse
 Goldman Sachs
 Industrial and Commercial Bank of China
 Limited
 Mitsubishi UFJ FG
 Wells Fargo
 1 (-1 %)  Agricultural Bank of China
 Bank of China
 Bank of New York Mellon
 China Construction Bank
 Groupe BPCE
 Groupe Crédit Agricole
 ING Bank
 Mizuho FG
 Morgan Stanley
 Nordea
 Royal Bank of Scotland
 Santander
 Société Générale
 Standard Chartered
 State Street
 Sumitomo Mitsui FG
 UBS
 Unicredit Group

Výbor pre finančnú stabilitu taktiež zverejnil aktualizovaný zoznam deviatich systémovo dôležitých poisťovní. Ten je rovnaký ako vlani. Sú na ňom poisťovne Aegon, Allianz, AIG, Aviva, Axa, MetLife, Ping An, Prudential Financial a Prudential, napísala agentúra Reuters.

Súvisiace články

Aktuálne správy