Slovenské stavebníctvo medziročne kleslo najviac v EÚ

Stavebná produkcia celej Európskej únie v septembri medziročne klesla 0,2 %, na Slovensku sa prepadla o 17,9 %

Stavebná výroba eurozóny podľa sezónne upravených údajov v septembri medzimesačne klesla o 0,9 % a v rámci celej Európskej únie sa znížila o 0,3 %. Medziročne sa stavebná produkcia eurozóny v septembri zvýšila 1,8 % a v celej EÚ v porovnaní s rovnakým mesiacom vlaňajška klesla o 0,2 %. Informoval o tom vo štvrtok štatistický úrad Európskej únie Eurostat.

Produkcia slovenského stavebníctva v rámci krajín, z ktorých mal Eurostat údaje k dispozícii, vykázala najvyšší medziročný a druhý najvyšší medzimesačný pokles. Najviac produkcia v medzimesačnom porovnaní klesla v Taliansku (-3,9), na Slovensku (-3,1 %) a v Portugalsku (-2,2 %). Najvýraznejší medzimesačný rast stavebnej produkcie evidovali v Slovinsku (4 %), Poľsku (3,3 %) a vo Švédsku (3,1 %).

Najsilnejší medziročný rast stavebnej výroby v septembri evidovali v Holandsku (7,8 %), Švédsku (6,1 %) a v Španielsku (3,9 %). V porovnaní so septembrom minulého roka produkcia stavebného sektora najvýraznejšie klesla na Slovensku (-17,9 %) v Poľsku (-16,1 %) a v Maďarsku (-13,2 %).

Súvisiace články

Aktuálne správy