Čínske štátne firmy nemajú nakupovať americké spoločnosti

Poradná komisia amerického Kongresu odporúča zmeniť zákony tak, aby sa čínskym firmám v štátnom vlastníctve zabránilo "získavať alebo iným spôsobom fakticky ovládať americké spoločnosti".

Čínske štátom vlastnené firmy by v USA nemali nakupovať, ani iným spôsobom ovládať tamojšie podniky. V odporúčaniach pre americký Kongres to tvrdí Komisia pre ekonomické a bezpečnostné vzťahy medzi Čínou a USA. Existujú obavy, že tieto podniky by mohli využívať technológie, spravodajské informácie a trhovú silu „v záujme čínskeho štátu,“ uvádza sa v správe, ktorú komisia zverejnila vo štvrtok. Dokument konkrétne upozorňuje na zvýšené úsilie čínskych štátnych firiem, ktoré sa v USA snažia nakupovať aktíva v segmente polovodičov. Kľúčovým odporúčaním pre Kongres je zmeniť zákony tak, aby sa čínskym firmám v štátnom vlastníctve zabránilo „získavať alebo iným spôsobom fakticky ovládať americké spoločnosti“.

Čínske investície v USA dosiahnu tento rok podľa odhadov rekordných 30 mld. USD. Zhruba štvrtina tejto sumy pripadá na štátom vlastnené podniky.

(1 EUR = 1,0702 USD)

Súvisiace články

Aktuálne správy