Rezort dopravy si pre poštové služby vybral Slovenskú poštu

Ministerstvo dopravy si na zabezpečenie univerzálnych poštových služieb a poštového platobného styku pre svoj úrad zvolilo Slovenskú poštu cez rokovacie konanie bez predchádzajúceho uverejnenia výzvy na súťaž. Má jej za to zaplatiť päťstotisíc eur bez dane z pridanej hodnoty.

Ministerstvo dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR si na zabezpečenie univerzálnych poštových služieb a poštového platobného styku pre svoj úrad vybralo štátnu Slovenskú poštu, a. s. Použilo pritom rokovacie konanie bez predchádzajúceho uverejnenia výzvy na súťaž. Tento postup rezort zdôvodnil tým, že uvedené služby môže poskytnúť len určitý subjekt, a to pre chýbajúcu hospodársku súťaž z technických dôvodov. Ako vyplýva z oznámenia o dobrovoľnej transparentnosti ex ante vo Vestníku verejného obstarávania, ministerstvo dopravy má za túto zákazku zaplatiť 500 tis. eur bez dane z pridanej hodnoty (600 tis. eur vrátane dane).

„Univerzálna poštová služba a poštový platobný styk bude poskytovaný verejnému obstarávateľovi na základe poštovej licencie získanej v súlade so zákonom o poštách pri dodržaní čo najväčšej verejnej prístupnosti, verejnej siete, poštového tajomstva a ochrane informácií a osobných údajov. Výsledkom verejného obstarávania bude zmluva o poskytovaní poštových služieb,“ oznámilo ministerstvo dopravy.

Ministerstvo ďalej uviedlo, že na realizáciu svojich kompetencií ako ústredného orgánu štátnej správy pre definované oblasti činnosti a pôsobnosti je nevyhnutné zabezpečiť univerzálnu poštovú službu a poštový platobný styk. Na základe zákona o poštových službách z roku 2011 môže tieto poštové služby vykonávať iba držiteľ poštovej licencie, a tým je Slovenská pošta. Platnosť licencie, vydanej rozhodnutím bývalého Poštového regulačného úradu 15. augusta 2012, uplynie 31. decembra 2022.

„Na základe rozhodnutia Poštového regulačného úradu je jednoznačne a nespochybniteľne preukázaná skutočnosť, že aj v nasledujúcich rokoch bude jediným poskytovateľom univerzálnej poštovej služby a povinnosti vykonávania poštového platobného styku Slovenská pošta, a.s.,“ dodal rezort dopravy.

Súvisiace články

Aktuálne správy