Aféra v Rusku: Minister hospodárstva zadržaný, špekulácie o demisii vlády Kremeľ odmieta

, Financial Times;ČTK Foto: SITA/AP

Ruské úrady zadržali tamojšieho ministra hospodárstva Alexeja Uľukajeva a obvinili ho, že prijal úplatok viac ako dva milióny dolárov za "pozitívne" hodnotenia, aby ťažobná firma Rosnefť kúpila polovičný podiel v ropnej firme Bašněfť

.Minister akékoľvek previnenie popiera a zadržanie považuje za provokáciu, oznámili jeho advokáti. V Rusku aféra vyvolala rozruch. Špekulácie o demisiu vlády Kremeľ dementoval.

"Uľukajev bol zadržaný priamo pri preberaní úplatku," uviedla hovorkyňa vyšetrovacieho výboru Svetlana Petrenková. Prípad podľa nej súvisí s vymáhaním úplatku od predstaviteľov spoločnosti Rosnefť, a to aj za použitia hrozieb.

Agentúra Reuters s odvolaním sa na vyšetrovateľov napísala, že Uľukajev padol do protikorupčnej pasce, ktorú zorganizovala tajná služba FSB. Vyšetrovatelia uviedli, že minister bol zadržaný v noci okamžite po výsluchu.

Uľukajev si už vypočul formálne obvinenia. Pred súdom stál bez pút a nebol umiestnený do klietky, ako to v podobných prípadoch býva v Rusku obvyklé. Podľa vyšetrovacieho výboru súd tiež rozhodne o ďalšom postupe. Výbor súd napríklad požiadal, aby na ministra uvalil domácu väzbu.

Šesťdesiatročný Uľukajev je najvyšším štátnikom v Rusku, ktorý bol zatknutý od nevydareného pokusu o puč v roku 1991. Vyšetrovací výbor je priamo podriadený prezidentovi Vladimirovi Putinovi. Podľa Reuters hrozí Uľukajevovi v prípade uznania viny až 15 rokov väzenia.

"Alexej Valentinovič Uľukajev vinu nepriznal. Zadržanie považuje za provokáciu voči štátnemu úradníkovi," povedal advokát Timofej Gridňov, ktorý ministra zastupuje. Obvinený podľa neho odmieta vypovedať, kým neuvidí dôkazy.

Uľukajev post ministra hospodárstva zastával od roku 2013 a vo vláde pôsobil od roku 2000. Reuters pripomenul, že zadržaný bol známy ako liberál, ktorý sa vyslovoval proti rastúcim zásahom vlády do ruskej ekonomiky. Pôvodne ani nesúhlasil so zámerom aby Rosneft kúpiť podiel vo firme Bašněfť s tým, že pre štátnu firmu je účasť na privatizácii zlým krokom.

Podľa informácií RIA Novosti sa o ministra zaujímala FSB asi rok. Niekoľko mesiacov odpočúvala jeho telefón. V reakcii na informácie získané pri odpočúvaní sa potom tajná služba rozhodla pre vyšetrovateľský experiment, po ktorom bol minister zadržaný.

Zadržanie Uľukajeva vyvolalo v Rusku špekulácie o vládnej kríze. Putinov hovorca novinárom povedal, že akékoľvek úvahy o demisii vlády Dmitrija Medvedeva sú "absurdné".

Putinova administratíva má za sebou dlhú históriu rozporov medzi poradcami a pobočníkmi, upozornil denník Financial Times. Jedným z najvplyvnejších z nich je generálny riaditeľ Rosneft Igor Sečin, ktorý dlhý čas pôsobil ako Putinov osobný tajomník. Sečin aj Rosnefť sa k Uľukajevovmu zadržaniu odmietli vyjadriť. Ropná firma iba uviedla, že prevzatie podielu v Bašněfť prebiehalo v súlade s ruskými zákonmi.

Agentúra AP s odvolaním sa na informácie ruských analytikov napísala, že zatknutie ministra Uľukajeva mnohí považujú za súčasť Putinovho úsilia udržiavať rovnováhu medzi súperiacimi klanmi na vrchole mocenskej hierarchie. Touto taktikou si vraj Putin chce aj do budúcnosti zabezpečiť rolu najvyššieho sudcu.

Uľukajeva mali neznáme osoby podplatiť, aby posvätil predaj akcií menšej ropnej spoločnosti Bašněfť jednotke na trhu Rosneftu. K takejto operácii bol jeho ministerský súhlas skutočne nevyhnutný. Predaj Bašněfť svojím rozhodnutím definitívne schválil premiér Medvedev, a to už 10. októbra, teda mesiac pred tým, ako Uľukajev údajne úplatok prevzal. Prečo by to minister robil už po dávno skončenej transakcii, nie je jasné.

Korupcia je v Rusku bežná, je však nemysliteľné, aby minister prevzal úplatok v hotovosti, ako to podľa žaloby urobil Uľukajev, napísala agentúra AP. Úplatok vo výške dvoch miliónov dolárov je okrem toho v ruskom prostredí prijateľný nanajvýš pre zástupca primátora, nie pre federálneho ministra.

Súvisiace články

Aktuálne správy