Inflácia v Británii v októbri spomalila, ale rast výrobných cien sa zrýchlil

Tempo rastu spotrebiteľských cien v Británii sa v októbri nečakane spomalilo, ale rast výrobných cien sa naopak zrýchlil a dosiahol najvyššiu úroveň za 4,5 roka. Dôvodom je oslabenie libry, ktorá zdražuje firmám vstupné suroviny. Informovali o tom agentúry Reuters a RTTNews s odvolaním sa na údaje štatistického úradu ONS.
Presnejšie, spotrebiteľské ceny v Británii sa v októbri 2016 medziročne zvýšili o 0,9 %, zatiaľ čo analytici očakávali, že stúpnu o 1,1 % po septembrovom náraste o 1 %.
Podobne aj tempo rastu tzv. jadrovej inflácie, do ktorej nie sú zahrnuté nestále ceny potravín a energií, sa v októbri spomalilo na 1,2 % zo septembrových o 1,5 %.
V medzimesačnom porovnaní sa spotrebiteľské ceny v Británii v októbri zvýšili len o 0,1 %, menej ako v septembri, keď stúpli o 0,2 %. Aj tento výsledok zaostal za odhadmi analytikov, ktorí predpovedali, že ceny tovarov a služieb v októbri stúpnu medzimesačne o 0,3 %.
Analytici po júnovom referende, ktoré spôsobilo pád libry, predpovedali, že inflácia v Británii bude zrýchľovať. Oslabenie libry totiž zdražuje dovážané produkty a suroviny, vrátane ropy. Potvrdili to aj separátne údaje ONS o vývoji výrobných cien.
Presnejšie, ceny výrobkov, ktoré opustili brány britských tovární v októbri stúpli, už štvrtý mesiac v rade, a to medziročne o 2,1 %, najviac od apríla 2012. Na ilustráciou, v septembri sa zvýšili o 1,3 %.
Dôvodom októbrového zdraženia hotových produktov bol strmý rast nákladov na vstupné suroviny a ropu, a to medzimesačne o 4,6 % a medziročne o 12,2 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy