Zbohom, globalizácia!

, businessinsider Foto: thinkstock

Vývoj stále viac integrovanej globálnej ekonomiky sa prejavil najmä na voľnom obchode, voľnom pohybe kapitálu, a na lacnejších zahraničných trhoch práce. Tak by sa dal definovať trend, ktorý ovládal ekonómiu a obchod po celé desaťročia. Ale teraz sa to môže všetko zmeniť.

Stačilo zažiť finančnú krízu, ľudia sa priklonili k Brexitu, zvolili si Trumpa. Globalizácia chradne, dostáva jednu ranu za druhou. Je pravdepodobné, že si potrebuje aspoň na chvíľu odpočinúť.

"Politické pozadie vyzerá negatívne pre globalizáciu," napísali Jason Rotenberg a Jeff Amato z Bridgewater v poznámke klientom. Bridgewater je najväčší svetový hedžový fond, spravuje okolo 150 miliárd dolárov. "Globalizácia, konkurencia a internacionalizmus sú na ústupe," uviedol manažér hedžového fondu Crispin Odey. "Budúcnosť spájaná s infláciou protekcionizmom nie je natoľko lákavá pre finančné aktíva, ako deflácia a kvantitatívne uvoľňovanie."

Stratégovia a analytici signalizujú, že globalizácia je na vrchole. "Ak označíme rok 2008 za spúšť na finančných trhoch, tento rok signalizuje, že megatrend je na vrchole, a pravdepodobne si budeme musieť od globalizácie odpočinúť," povedal ešte pred US voľbami forexový stratég Deutsche Bank George Saravelos. "Svet bol na globalizujúci trend zvyknutý od konca druhej svetovej vojny, ale dnes existujú presvedčivé dôkazy, že nastáva trend presne opačný."

Svetový nominálny export mal stále tendenciu stúpať, po celé desaťročia. Pokles sme zaznamenali  počas prvej a druhej svetovej vojny a veľkej depresie. Tak tomu bolo až do finančnej krízy v roku 2008, kedy začal stagnovať. "Odhliadnuc od politiky, obchodné a kapitálové toky vyjadrené ako podiel na svetovom HDP sa zastavili z ekonomických dôvodov," myslí si Rotenberg a Amato.

Svetový vývoz ako percento HDP dosiahol vrchol a klesá v posledných dvoch rokoch, globalizácia je stále viac nepopulárna, spája sa s poklesom nových obchodných dohôd. "Počet nových obchodných dohôd je na najnižšej úrovni za viac ako dve desaťročia," hovorí Saravelos z Deutsche Bank.

Lacná pracovná sila na rozvíjajúcich sa trhoch, podporovaná globalizáciou v minulých desaťročiach, je dnes stále drahšia. "Všetko to nízko visiace ovocie v rozvíjajúcich sa trhových ekonomikách už bolo obraté," píše sa v poznámke Bridgewater. "To platí najmä o Číne, kde silnejšia mena (z hľadiska globálnych mien), v kombinácii s vyššími domácimi nákladmi na pracovnú silu, spôsobujú znížený podiel Číny na globálnom obchode." Cenový rozdiel pre vybudovanie továrne v Číne, oproti tomu, za čo sa dá postaviť doma, sa zmenšil.

Stále nechápete prečo je pokles globalizácie problém? Ak sa na niečom zhodnú prakticky všetci ekonómovia bez rozdielu národnosti a politického presvedčenia, tak to je fakt, že snaha "ochrániť" domácu ekonomiku býva skôr streľbou do vlastnej nohy, než prínosom. 

Súvisiace články

Aktuálne správy