Medziročná inflácia v Nemecku v októbri posilnila

Októbrová medziročná inflácia v krajine sa zvýšila na 0,8 percenta zo septembrových 0,7 percenta.

Celková hladina spotrebiteľských cien v Nemecku v októbri medziročne stúpla o 0,8 percenta. Medziročná inflácia v krajine sa tak naďalej zvyšovala, keďže v auguste bola na úrovni 0,4 percenta a v septembri vo výške 0,7 percenta. Naposledy bola medziročná inflácia v Nemecku na úrovni 0,8 percenta v októbri 2014. Informoval o tom v piatok na svojej internetovej stránke nemecký štatistický úrad Destatis.
Smerom nadol celkovú medziročnú infláciu v Nemecku v októbri tlačili energie, ktoré boli oproti rovnakému mesiacu vlaňajška lacnejšie o 1,4 percenta. Rovnako to bolo aj v predošlých mesiacoch, ale medziročný pokles cien energií sa postupne zmierňoval. V júli boli energie medziročne lacnejšie o 7 percent, v auguste o 5,9 percenta a v septembri o 3,6 percenta. Bez zahrnutia cien energií bola nemecká medziročná inflácia v októbri na úrovni 1,1 percenta.

Medzimesačne sa nemecké spotrebiteľské ceny v októbri mierne zvýšili, a to o 0,2 percenta. Ceny potravín oproti septembru stúpli iba o 0,1 percenta, ale ceny odevov sa medzimesačne zvýšili o 2 percentá a energie v októbri medzimesačne zdraželi o 1,5 percenta.

Súvisiace články

Aktuálne správy