Veľkoobchodné ceny v Nemecku v októbri vzrástli, prvýkrát po vyše troch rokoch

Veľkoobchodné ceny v Nemecku v októbri vzrástli, prvýkrát po vyše troch rokoch. To signalizuje, že spotrebiteľská inflácia, ktorá minulý mesiac dosiahla 0,8 %, čo je jej najvyššia úroveň za dva roky, môže nabrať ešte väčšie tempo a začať sa konečne približovať k hranici 2 %. To je totiž cieľová inflácia Európskej centrálnej banky. Informovala o tom agentúra RTTNews.
Z najnovších údajov spolkového štatistického úradu Destatis vyplýva, že index veľkoobchodných cien v Nemecku sa v októbri 2016 zvýšil medziročne o 0,5 %. Ide o prvý nárast tohto indexu od júna 2013, keď nemecké veľkoobchodné ceny naposledy aspoň mierne stúpli o 0,1 %.
Na porovnanie, v septembri tohto roka ceny hotových výrobkov vo veľkoskladoch klesli medziročne o 0,3 %.
V medzimesačnom porovnaní októbrové veľkoobchodné ceny v Nemecku tiež vzrástli, už druhý mesiac po sebe a rovnako ako v septembri o 0,4 %.
Odborníci pozorne sledujú veľkoobchodné ceny v Nemecku, lebo im signalizujú, ako sa bude vyvíjať spotrebiteľská inflácia nielen v samotnej krajine, ale aj v celej eurozóne. V októbri napríklad inflácia v Nemecku zrýchlila na 0,8 % zo septembrových 0,7 %. A v eurozóne inflácia minulý mesiac tiež nabrala tempo a stúpla o 0,5 % po 0,4-% zvýšení v septembri.

Súvisiace články

Aktuálne správy