Bloomberg: Nepodceňujte rubeľ, Rusko z neho robí supervýnosnú menu

, Bloomberg Foto: TASR/AP

Experti radia investorom, aby neodmietali rubľové aktíva, nehľadiac na to, že ruská národná mena začala slabnúť, píše Bloomberg.

V ostatnom čase práve rubľové aktíva zaisťujú investorom maximálne zisky, nehľadiac na ďalšie oslabenie rubľa kvôli poklesu cien ropy a očakávania dvíhania sadzieb Federálnym rezervným  systémom, uvádza agentúra.

História je proti ruskej mene, ukazuje na oslabenie od novembra do decembra v štyroch z posledných piatich rokov.

Investorov ale oslovujú pomerne vysoké výnosy. Guvernérka Ruskej centrálnej banky Elvira Nabiullinovová v septembra prisľúbila udržať sadzby na 10 percentách, čím podporila takzvané carry trade operácie, kedy si investori požičiavajú v menách s nízkou úrokovou sadzbou a investujú do mien s vyššou úrokovou sadzbou. Zároveň sa aj krajiny z OPEC dohodli obmedziť ťažbu a podopriť ceny ropy, čo pomohlo ruskej mene. 

Prognózy naznačujú, že špekulanti sa takto dostali lacno k vysoko ziskovým aktívam. Za posledné tri mesiace investori, ktorí sa rozhodli pre nákup rubľových aktív, získali až sedem percent. To je najviac z troch desiatok ostatných mien, uvádza Bloomberg.

Podľa hodnotenia odborníkov, ktorých agentúra oslovila, by sa už v nasledujúcom roku mohol zisk z rubľových obligácií zdvojnásobiť na 15 percent. Jedna z najväčších medzinárodných finančných kooperácií Citigroup Inc. sa domnieva, že rubeľ sa stáva "superziskovým". Podľa výpočtov vrchného stratéga pre menové trhy a percentuálne sadzby Sberbank CIB Toma Levinsona, sa na konci roka môže kurz rubľa pohybovať okolo 61 rubľov za dolár.

Hlavný analytik londýnskej spoločnosti Ashmore, Jan Dehn, sa domnieva, že rubeľ je lepšie nakupovať na konci tohto roka. V budúcom roku môže byť podľa Dehnových slov ešte žiadanejší vzhľadom na pravdepodobné oslabenie dolára. Podľa názoru Lutza Roehmeyera z Landesbank Berlin Investment predávať rubľové aktíva nie je "najmúdrejšie" riešenie, pretože aktuálne je na menovom trhu málo variantov a obligácie v rubľoch prinášajú dobrý zisk.

Centrálne banky po celom svete sú stále odhodlané lacnými peniazmi podporiť ich bezvýrazné ekonomiky. Množstvo aktív, so sadzbou nižšou ako nula sa zvyšuje, čo povzbudzuje investorov, aby hľadali vyššie výnosy, kde len môžu. Šesťdesiat percent z 20 analytikov v prieskume uviedlo, že neočakávajú korekciu ruskej meny pred koncom roka.

Prepad cien ropy, sťa by hlavného zdroja ruských exportných príjmov a výhra Trumpa v boji o Biely dom sú väčšinou pozorovateľov vnímané ako zlé správy pre aktíva rozvíjajúcich sa trhov. „Tieto riziká ale považujeme za "dočasné" a investori by sa mohli zamerať na rubeľ do konca roka," uviedol Jan  Dehn, vedúci výskumu v londýnskej Ashmore, ktorá dohliada na 54 miliárd dolárov aktív na rozvíjajúcich sa trhoch. "Neočakávam, že by sa tento rok prejavili silné smerové pohyby, okrem veľkých prekvapení, ale myslím si, že rubeľ bude postupne posilňovať na pozadí slabšieho dolára v budúcom roku."

Súvisiace články

Aktuálne správy