Bezpečný prístav neláka? Dopyt po zlatých šperkoch bola v treťom štvrťroku najnižší za päť rokov

, ČTK Foto: thinkstock

Celosvetový dopyt po zlate sa v tohtoročnom treťom štvrťroku znížil o desať percent na 992,8 tony. Šperkársky priemysel sa prepadol na najnižšiu úroveň za päť rokov. Záujem investori neprejavovali ani o zlaté tehličky a mince. Vyplýva to zo štvrťročnej správy Svetovej rady pre zlato (WGC).

Dopyt v šperkárskom priemysle sa prepadol o 21 % na 493,1 tony a dopyt po zlatých minciach a zliatkoch sa prepadol o 36 % na 190,1 tony. Celkový dopyt po investičnom zlate ale vďaka záujmu o ETF a podobné produkty vzrástol o 44 % na 335,7 tony. Dopyt po kove v technologickom sektore dosiahol 82,4 tony, medziročne sa tak znížil o percento.

Nevýrazný bol dopyt po zlate tiež zo strany centrálnych bánk, klesol o 51 % na 81,7 tony. Každá desiata centrálna banka plánuje podľa WGC svoje zásoby zlata v najbližších troch rokoch znížiť, tretina neplánuje žiadne zmeny a 56 % centrálnych bánk uvažuje o navýšení svojich zlatých zásob.

Dopyt zo strany spotrebiteľov na najväčších trhoch, v Číne a v Indii, sa v treťom štvrťroku znížil v medziročnom porovnaní o 22 % na 182,5 tony, respektíve o 28 % na 194,8 tony. Negatívne na dopyt pôsobili rast ceny zlata a nižšie príjmy indických a čínskych spotrebiteľov. Aktivitu na trhu v treťom kvartáli zvyšovali výkyvy ceny kovu. Vysoká cena zlata prinútila k predaju rad spotrebiteľov v Indii, zatiaľ čo v Spojenom kráľovstve sa niektorí investori vstupom do zlata poisťovali proti politickým a hospodárstvom rizikám, ktoré prinieslo júnové rozhodnutie Britov vystúpiť z Európskej únie.

V poslednom tohtoročnom štvrťroku by sa podľa WGC dopyt po kove mal opäť zvýšiť, pretože sa cena zlata začiatkom októbra znížila a investori na tento vývoj rýchlo zareagovali. Dopyt po kove vo forme šperkov by mohla podporiť aj vrcholiaca svadobná sezóna v Indii, negatívne však budú naďalej pôsobiť regulačné opatrenia tamojšej vlády, ktoré zahŕňajú okrem iného percentuálnu daň na šperky či obmedzenie nákupov zlata za hotovosť.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy