Protischránkový zákon má už aj podpis prezidenta Kisku

Nový protischránkový zákon má podľa ministerky spravodlivosti Lucie Žitňanskej maximalizovať transparentnosť vzťahov medzi štátom a biznisom.

Firmy, ktoré chcú obchodovať so štátom, budú musieť odhaliť svoju vlastnícku štruktúru až po konečného užívateľa výhod. Vyplýva to zo zákona o registri partnerov verejného sektora z dielne Ministerstva spravodlivosti SR, ktorý v stredu podpísal prezident SR Andrej Kiska.

Cieľom nového protischránkového zákona je podľa ministerky spravodlivosti Lucie Žitňanskej maximalizovať transparentnosť vzťahov medzi štátom a biznisom. Podľa novej právnej úpravy majú firmy povinnosť zaregistrovať sa v registri partnerov verejného sektora a zverejniť vlastnícku štruktúru až na úroveň konečného užívateľa výhod. „Tak ako sme pri zverejňovaní zmlúv odkryli, ako vyzerajú zmluvy, ktoré štát robí, tak pri tomto zákone odkrývame aj to, s kým štát tieto zmluvy uzatvára,“ skonštatovala Žitňanská.

Za nepravdivé informácie podľa protischránkového zákona hrozí pokuta do výšky 1 milióna eur, odňatie zisku firmy, ktorý získala, či výmaz partnera verejného sektora z registra, takže sa nebude môcť uchádzať o verejné zdroje.

Súvisiace články

Aktuálne správy