Len žiadnu paniku, vývoj 24 hodín po voľbách o smerovaní trhu nehovorí takmer nič

, Bloomberg Foto: SITA/AP

USA majú za sebou najkontroverznejšie prezidentské voľby. Zvýšená volatilita je niečo, na čo by sa investori do akcií mali určite pripraviť. Či už budú pohyby cien akcií v širšom akciovom indexe S&P 500 "deň po tom" akékoľvek, nepovedia vôbec nič o tom, čo sa bude diať ďalej, napísala agentúra Bloomberg.

Širší akciový index sa deň po prezidentskom hlasovaní rozkmitá v priemere o 1,5 percenta, ukazujú dáta Bloombergu. Zisky alebo straty počas prvých 24 hodín po voľbách však predpovedajú orientáciu trhu pre nasledujúcich 12 mesiacov v menej ako 50 percentách.

Nutkanie niečo robiť býva v povolebnej vrave veľmi silné. Akcie sa v takýchto dňoch hojdajú dvakrát prudšie než zvyčajne. V roku 2008, keď Barack Obama porazil Johna McCaina, sa bezprostredne potom prepadli o 5 percent. V tohtoročných voľbách zatiaľ nič nenasvedčuje tomu, že by stredajšia reakcia mala byť predzvesťou celého roka. Nič ale tiež nehovorí, že nebude.

Pri pohľade na 22 volieb spätne do roku 1928 klesal S&P 500 deň po uzavretí volebných miestností v 15 prípadoch. Priemerná strata dosahovala 1,8 percenta. V deviatich z týchto prípadov akcie neskôr zmenili smer a počas ďalších 12 mesiacov sa posunuli smerom hore.

Nič nepoukazuje na nespoľahlivosť posunov z prvého dňa lepšie ako rozruch, ktorý sprevádzal volebné víťazstvo dnes už odchádzajúceho prezidenta Baracka Obamu. Jeho prvému zvoleniu uprostred finančnej krízy z roku 2008 predchádzal dvojdňový prepad, v ktorom sa hodnota svetových akcií znížila o viac ako dva bilióny dolárov. O štyri roky neskôr to nebolo to nebolo o nič lepšie. Dvojdňový pokles nastal vtedy po volebnom dni.

Obama pre akcie samozrejme nič zlé neznamenal, alebo im aspoň nestál v ceste. Index S&P 500 zaznamenal od 4. novembra 2008 priemerný ročný prírastok 13,3 percenta, čo je lepší výsledok než v deviatich z predchádzajúcich 12 amerických vlád.

Akciová volatilita za november je vo všetkých rokoch, keď sa v USA konali prezidentské voľby, historicky o 22 percent vyššia ako priemer za všetky mesiace, ukazujú dáta Bloombergu. Keby sa trhy tentoraz minulosťou inšpirovali a volatilita rástla, môže ísť – vzhľadom k súčasným pokojným vodám – o divokejšiu jazdu. K pondelku 7. novembra sa tridsaťdňová volatilita S&P 500 pohybovala o 55 percent pod priemerom za všetky novembrové mesiace, a to vo volebných rokoch aj mimo nich.

Priznávať niektorým dňom alebo udalostiam mimoriadny význam je na Wall Street tradíciou. Na akcie má podľa tohto presvedčenia vplyv všetko od Santa Clausa po Super Bowl. Podľa mnohých ľudí je výhľad na celý rok možné získať už z novoročných pohybov na akciách. Predikčná hodnota takéhoto systému je ale zhruba rovnaká ako hodiť si mincou.

 

 

Súvisiace články

Aktuálne správy