Ministri sa dohodli na ochrane pracovníkov pred rakovinou

Zasadnutie ministrov práce, rodiny a sociálnych záležitostí v Luxemburgu sa venovalo viacerým oblastiam. Rade ministrov predsedal slovenský šéf rezortu práce Ján Richter.

Ochrana pracovníkov pred rakovinou, lepšie pracovné podmienky na palubách lodí, riešenia pre dlhodobo nezamestnaných, záruky pre mladých i nové zručnosti. Aj to boli témy zasadnutia ministrov práce, rodiny a sociálnych záležitostí v Luxemburgu pod vedením slovenského predsedníctva. Ako ďalej informoval tlačový odbor Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR, Rada ministrov, ktorej predsedal slovenský minister práce Ján Richter, sa zhodla na dlho očakávanej smernici o ochrane pracovníkov pred rizikami z vystavenia účinkom karcinogénov alebo mutagénov pri práci.

„Táto dohoda je veľmi dôležitým krokom pre ďalší pokrok v oblasti ochrany pracovníkov. Smernicou riešime hlavnú príčinu úmrtí súvisiacich s prácou v Európskej únii. V najbližších 50 rokoch je vďaka nej možné zachrániť až 100 tisíc životov. Zároveň je dohoda veľkým úspechom slovenského predsedníctva, ktoré v rekordnom čase pripravilo návrh v podobe, ktorý získal širokú podporu,“ uviedol Ján Richter.

Za vynikajúci príklad úspešného odvetvového sociálneho dialógu považuje minister Richter dohodu o zosúladení podmienok pre zamestnávateľov a zamestnancov v rybolovnom hospodárstve podľa medzinárodného Dohovoru ILO z 2007. Rybárom má poskytnúť dôstojné pracovné a životné podmienky na palubách rybárskych plavidiel registrovaných pod vlajkou členského štátu EÚ, a to aj mimo vôd EÚ.

Počas pracovného obeda sa ministri venovali tiež otázkam nezamestnanosti, a to najmä mladých a ľudí, ktorí sú bez práce viac ako 12 mesiacov.

Súvisiace články

Aktuálne správy