Počet nových nezamestnaných v USA sa nezmenil

Americké ministerstvo práce informovalo, že počet nových žiadateľov o podporu v nezamestnanosti sa minulý týždeň nezmenil a zostal na úrovni 246 tisíc. Je to najmenej od novembra 1973.

Počet nových nezamestnaných Američanov, ktorí požiadali o štátnu podporu, sa minulý týždeň nezmenil a zostal na 43-ročnom minime. Ministerstvo práce USA vo štvrtok informovalo, že počet nových nezamestnaných podľa sezónne upravených údajov zostal na úrovni 246 tisíc. Štvortýždňový priemerný počet, ktorý je menej volatilný, sa znížil o 3 500 na 249 250. Oba tieto údaje boli najnižšie od novembra 1973.

Celkový počet nezamestnaných poberajúcich podporu sa zmenšil o 16 tis. na úroveň tesne nad hranicou dvoch miliónov. Je to najmenej od júna 2000. Údaje amerického rezortu práce naznačujú, že firmy v krajine rušia veľmi málo pracovných miest. Keďže miera nezamestnanosti klesla na 5 percent z úrovne 10 percent, na ktorej bola v októbri 2009, časť firiem hovorí, že má ťažkosti pri hľadaní kvalifikovaných pracovníkov.

Prijímanie nových zamestnancov v USA je tento rok na slušnej úrovni, hoci ekonomický rast krajiny je pomalý. Hospodárstvo USA v prvom polroku posilnilo iba o 1,1 percenta, ale väčšina ekonómov očakáva mierne oživenie rastu. Tempo tvorby pracovných miest v tomto roku v porovnaní s ich pribúdaním počas dvoch predošlých rokov sa trochu zmiernilo. Od januára do konca septembra sa v ekonomike USA mesačne vytváralo v priemere 178 tis. nových miest, pričom vlani to bolo mesačne 230 tis. nových pozícii. Úroveň prijímania nových pracovníkov je však podľa ekonómov stále dostatočná na redukciu nezamestnanosti.

Súvisiace články

Aktuálne správy