USA zaznamenali v septembri mierny nárast dovozných cien

Spojené štáty zaznamenali v septembri mierny medzimesačný nárast dovozných cien a spomalenie ich medziročného poklesu. Ak sa k tomu pridajú správy o raste výrobného sektora a sektora služieb, a tiež správy o zdravom trhu práce, vyvoláva to nádej, že americká ekonomika v 3. kvartáli zrýchlila po slabom výkone v 1. polroku. Centrálna banka Fed by tak mohla do konca roka zvýšiť kľúčový úrok. Informovali o tom agentúry Reuters a RTTNews.
Podľa najnovších údajov z Washingtonu sa ceny produktov a surovín dovážaných do USA v septembri zvýšili o 0,1 % v porovnaní s augustom, keď ešte medzimesačne klesli o 0,2 %. Tento výsledok sa zhoduje s odhadmi analytikov.
V medziročnom porovnaní sa ceny importu do USA v septembri znížili o 1,1 %, oveľa menej ako v auguste, keď klesli o 2,2 %. Septembrové tempo poklesu dovozných cien bolo najnižšie od augusta 2014.
Ministerstvo zároveň informovalo, že aj ceny amerického exportu v septembri ožili a vzrástli o 0,3 %, zatiaľ čo v auguste ešte klesli o 0,8 %. Ekonómovia pritom počítali so zvýšením exportných cien o 0,1 %.
Centrálna banka Fed zvýšila svoj kľúčový úrok vlani v decembri z 0,25 % na 0,5 %, ale odvtedy ho nezmenila. Šéfka Fed Janet Yellenová koncom septembra v Kongrese vyhlásila, že ak sa bude situácia v americkej ekonomike vyvíjať tak, ako doteraz a nevynoria sa žiadne nové riziká, Fed môže zvýšiť kľúčový úrok ešte do konca tohto roka.

Súvisiace články

Aktuálne správy