Šéf banky Wells Fargo odstúpil

Generálny riaditeľ druhej najväčšej americkej banky John Stumpf odchádza v dôsledku kauzy so škandalóznymi obchodnými praktikami, pre ktoré spoločnosť minulý mesiac dostala pokutu 185 mil. USD.

Generálny riaditeľ druhej najväčšej americkej banky Wells Fargo John Stumpf v stredu odstúpil. Reagoval tým na kauzu so škandalóznymi obchodnými praktikami, pre ktoré banka minulý mesiac dostala pokutu vo výške 185 mil. USD. Stumpf vo vyhlásení uviedol, že funkcie sa vzdáva s okamžitou platnosťou a bez nároku na odstupné. Kalifornské a federálne regulačné úrady v septembri uložili banke pokutu preto, že jej zamestnanci zriadili milióny účtov bez súhlasu klientov s cieľom splniť agresívne plány predaja. V reakcii na kauzu spoločnosť prepustila zhruba 5 300 zamestnancov Wells Fargo.

Americký Úrad na ochranu spotrebiteľov vo finančnom sektore (CFPB) uviedol, že zamestnanci banky otvorili vyše 2 mil. bankových účtov a účtov pre kreditné karty, na ktoré pravdepodobne nemali oprávnenie od klientov. Vystavovali a aktivovali debetné karty a vytvárali osobné identifikačné čísla (PIN) bez toho, aby sa to oznámili zákazníkom. Agresívnu predajnú taktiku banky Wells Fargo zverejnil denník Los Angeles Times ešte v roku 2013. Prípadom sa začala následne zaoberať prokuratúra v Los Angeles.

(1 EUR = 1,102 USD)

Súvisiace články

Aktuálne správy