Najbohatším Číňanom nie šéf Alibaba, ale realitný magnát

, ČTK;hurun Foto: SITA/AP

Majetok realitného magnáta Wang Ťien-lina sa odhaduje na 32,1 miliardy dolárov. Dostal sa tak na čelo najnovšieho rebríčka najbohatších ľudí v Číne, ktorý každoročne zostavuje server Hurun Report. Je šéfom spoločnosti Dalian Wanda Group.

Celkovo je v Číne podľa správy 594 dolárových miliardárov. To je viac ako v USA, kde ich je 535. Avšak žiadny z bohatých Číňanov sa nedostal medzi 20 najbohatších ľudí sveta.

Wang Ťien-lin

Na druhom mieste skončil zakladateľ spoločnosti Alibaba Group Jack Ma. Najviac si v rebríčku polepšil šéf finančného konglomerátu Baoneng Group Jao Čen-chua. Jeho majetok od roku 2015 stúpol o 820 percent na 17,2 miliardy dolárov. V celkovom rebríčku skončil Jao na štvrtom mieste. Baoneng bol relatívne neznámy, za posledný rok však výrazne vzrástol a stal sa najväčším akcionárom realitnej  firmy Vanko.

Jack Ma

Zakladateľ Hurun Rupert Hoogewerf uviedol, že Jao zastupuje novú vlnu bohatých Číňanov, ktorých peniaze prišli zo stávok na finančných trhoch, na rozdiel od tradičnejších postupov, ako je obchod a spracovateľský priemysel.

Z prvej desiatky tento rok vypadol zakladateľ výrobcu inteligentných telefónov Xiaomi Lej Ťün. Spôsobil to vysoký nárast konkurencie na čínskom trhu, napísala agentúra Reuters

"Aj napriek poklesu o 20 % na domácich akciových trhoch a spomaleniu ekonomiky, Forest City Hurun Rich Zoznam narástol zo 179 na až 2056 jedincov, čo je dvakrát viac ako pred troma rokmi a desaťnásobný nárast voči stavu pred desiatimi rokmi," upresnil Rupert Hoogewerf, podľa ktorého to bol dobrý rok pre finančné investície a IT a nepriaznivý rok pre nehnuteľnosti, výrobu a textil. "Keď sa pozriete na absolútne bohatstvo na Hurun Rich Liste, pochádza z troch hlavných zdrojov: nehnuteľností vďka programu urbanizácie Číny, IT, a to vďaka digitalizácii krajiny a výroby, založenej na čínskom exporte. Celkové bohatstvo z Hurun Rich zoznamu vzrástlo o 7%, v súlade s rastom čínskeho HDP, " dodal. 

24 % rebríčka tvoria ženy, ide o 3 % nárast oproti minulému roku. 95 % boháčov sa k majetku dopracovali svojpomocne, iba 5 % majetok zdedili. 181 jedincov z rebríčka majú menej ako štyridsať, 64 z nich sú podnikatelia, ktorí sa k bohatstvu dopracovali vlastnými silami. 

Súvisiace články

Aktuálne správy