Prepad cien sa v septembri o niečo zmiernil

V deviatom mesiaci tohto roka boli spotrebiteľské ceny na Slovensku medziročne nižšie o 0,5 %.

Spotrebiteľské ceny na Slovensku sú naďalej nižšie ako pred rokom. Podľa aktuálnych údajov Štatistického úradu SR totiž v septembri medziročne klesli o 0,5 %, kým v auguste boli nižšie o 0,8 %. V priemere za prvé tri štvrťroky tohto roka tak spotrebiteľské ceny na Slovensku klesli o 0,6 %. Medzimesačne ceny mierne rástli. V septembri oproti augustu boli vyššie o 0,1 %, oproti 0,1-percentnému poklesu z augusta.

V medziročnom porovnaní klesli najmä ceny potravín a nealkoholických nápojov o 3,4 %, ceny za bývanie, vodu, elektrinu, plyn a iné palivá o 1,1 % a ceny v doprave o 1 %. Mierne nižšie boli aj ceny odevov a obuvi o 0,1 %. Naopak vzrástli ceny v hoteloch, kaviarňach a reštauráciách o 2 %, za vzdelávanie o 1,8 %, rozličné tovary a služby o 1,4 %, rekreáciu a kultúru o 1,1 %, zdravie o 0,9 % a alkoholické nápoje a tabak o 0,7 %. Mierne drahšie boli aj poštové a telekomunikačné služby o 0,3 % a nábytok, bytové zariadenie a bežná údržba domu o 0,1 %.

Medzimesačne vzrástli ceny za vzdelávanie o 1,1 %, dopravu o 0,7 %, alkoholické nápoje a tabak, nábytok, bytové zariadenie a bežnú údržbu domu a rozličné tovary a služby zhodne o 0,2 %. O 0,1 % oproti augustu zdraželi odevy a obuv a bývanie, voda, elektrina, plyn a iné palivá. Na druhej strane v septembri oproti augustu klesli ceny potravín a nealkoholických nápojov o 0,4 %, rekreácie a kultúry, za hotely, kaviarne a reštaurácie zhodne o 0,1 %. Na úrovni minulého mesiaca zostali ceny v odboroch zdravie, poštové a telekomunikačné služby.

Medziročná jadrová inflácia, ktorá sleduje spotrebiteľské ceny s vylúčením regulovaných cien a administratívnych zásahov v oblastí daní, v septembri dosiahla 0,1 %, kým v auguste predstavovala záporných 0,2 %. Čistá inflácia, ktorá na rozdiel od jadrovej nezohľadňuje ani vývoj cien potravín, dosiahla v septembri 0,5 %, kým v auguste bola na úrovni 0,1 %. V medzimesačnom porovnaní bola jadrová inflácia v septembri na úrovni 0,1 %, čistá inflácia bola rovnako 0,1-percentná.

Súvisiace články

Aktuálne správy