Predaj osobných počítačov pokračuje v poklese

Predaj osobných počítačov (PC) pokračuje v poklese. Informovala o tom agentúra DPA. Experti však počítajú s oživením odbytu v súvislosti s prechodom firiem na aktuálny operačný systém od Microsoftu Windows 10.

Predaj osobných počítačov (PC) pokračuje v poklese. Informovala o tom agentúra DPA.
Experti však počítajú s oživením odbytu v súvislosti s prechodom firiem na aktuálny operačný systém od Microsoftu Windows 10. „Niektoré počítače sú také zastarané, že nemajú inú možnosť,“ uviedla analytička poradenskej firmy Gartner Meike Escherich.
V 3. kvartáli sa podľa spoločnosti Gartner globálny odbyt osobných počítačov v medziročnom porovnaní znížil o 5,7 % na 68,9 milióna prístrojov. Ďalšia poradenská firma IDC vyčíslila pokles na 3,9 % na 68 milióna notebookov a stolových počítačov.
Lídrom na trhu bol v uplynulom kvartáli čínsky koncern Lenovo tesne pred americkým výrobcom Hewlett-Packard. Podiel oboch firiem predstavoval približne pätinu trhu, za nimi nasleduje Dell s 15 %. Podiel troch najväčších výrobcov tým pádom smeruje k 60 %, zatiaľ čo podiel menších hráčov sa zmenšuje. Predaj počítačov Mac od Apple pred očakávanou modernizáciou modelovej palety klesol približne o 13 % na asi 5 miliónov.

Súvisiace články

Aktuálne správy