Konsolidujeme dostatočne, uvádza MF v rozpočtovom pláne

Ministri v stredu schválili Návrh rozpočtového plánu na rok 2017, ktorý každoročne v rámci monitorovania a posudzovania rozpočtových plánov posielame do 15. októbra do Bruselu.

Rozpočtový vývoj na Slovensku je plne v súlade s národnými, ako aj európskymi fiškálnymi pravidlami. Konštatuje sa to v Návrhu rozpočtového plánu na rok 2017, ktorý v stredu schválila vláda. Materiál teraz poputuje do Bruselu, kde ho musíme predkladať každoročne do 15. októbra v rámci procesu monitorovania a posudzovania rozpočtových plánov jednotlivých členských krajín únie.

Ministerstvo financií v návrhu uvádza, že hoci tohtoročná konsolidácia štrukturálneho deficitu na úrovni 0,17 % hrubého domáceho produktu zodpovedá miernej odchýlke od požadovaného konsolidačného úsilia, pri hodnotení v dvojročnom horizonte je plne v súlade s pravidlami. „Aktualizácia cyklickej zložky a jednorazových faktorov pri nemennom nominálnom cieli v roku 2017 zodpovedá štrukturálnemu konsolidačnému úsiliu na úrovni 0,77 % HDP, čo zabezpečuje dostatočnú flexibilitu pri dodržaní požadovanej medziročnej konsolidácie na úrovni 0,5 % HDP,“ píše sa v materiáli.

Schodok verejných financií by mal podľa návrhu rozpočtového plánu v roku 2016 dosiahnuť 1,97 % HDP, čo je len mierne nad rozpočtovanou úrovňou 1,93 % výkonu ekonomiky. Na rok 2017 sa rozpočtuje deficit 1,29 % HDP. Hrubý dlh verejnej správy by podľa aktuálnych odhadov rezortu financií mal v roku 2016 dosiahnuť 53,5 % HDP. Následne by mala jeho úroveň klesať až k 49 % HDP v roku 2019.

Súvisiace články

Aktuálne správy