Priemyselná produkcia eurozóny aj celej EÚ v auguste stúpla

Priemyselný sektor eurozóny sa v auguste medzimesačne zväčšil o 1,6 % a medziročne o 1,8 %, priemysel celej Európskej únie medzimesačne vzrástol o 1,4 % a medziročne o 1,8 %.

Sezónne upravená priemyselná produkcia eurozóny v auguste medzimesačne posilnila o 1,6 percenta a v rámci celej Európskej únie sa zvýšila o 1,4 percenta. V júli pritom v eurozóne aj v rámci celej EÚ priemysel medzimesačne o 0,7 percenta oslabil. Medziročne sa augustová priemyselná produkcia v rámci eurozóny aj v rámci celej EÚ zvýšila zhodne o 1,8 percenta. Informoval o tom v stredu štatistický úrad Európskej únie Eurostat. Zo Slovenska nemal úrad údaje k dispozícii.

V rámci členských krajín EÚ, z ktorých mal Eurostat údaje, sa priemyselná produkcia v auguste medzimesačne najvýraznejšie zväčšila v Českej republike (12,1 %), Holandsku (4,4 %) a v Nemecku (3,1 %). Najvýraznejší pokles priemyselnej produkcie v auguste v porovnaní s júlom evidovali v Írsku (-13,4 %), Fínsku (-3,5 %) a vo Švédsku (-2,9 %).

Medziročne sa augustová priemyselná výroba najviac zväčšila v Českej republike (7,7 %), Slovinsku (5,9 %) a v Poľsku (5,1 %). Najväčší medziročný pokles produkcie priemyselného odvetvia v auguste evidovali v Írsku (-8,5 %), Švédsku (-6,2 %) a na Malte (-3,9 %).

Súvisiace články

Aktuálne správy