Nálada finančných expertov sa v októbri výrazne zlepšila

Očakávania nemeckých finančných expertov sa v októbri výrazne zlepšili. Indikátor Centra pre európsky ekonomický výskum (ZEW) pre Nemecko sa v porovnaní so septembrom zvýšil o 5,7 bodu na 6,2 bodu.
Podľa agentúry DPA sa v októbri prekvapivo zlepšilo aj hodnotenie aktuálnej hospodárskej situácie. Hodnota indexu sa oproti septembru zvýšila z 55,1 na 59,5 bodu, hoci analytici očakávali vzostup len na 55,5 bodu.
Ekonómovia si myslia, že hospodárstvo v eurozóne stojí pred miernym zotavením. Mníchovský inštitút Ifo, parížsky inštitút Insee a rímsky Istat očakávajú v tomto kvartáli a v prvom štvrťroku 2017 mierne zvýšenie dopytu a súkromnej spotreby, ktoré vyplýva z lepšej situácie na trhu práce a rastúceho príjmu.
Pri stabilnej cene ropy a výmennom kurze 1,12 USD za euro počítajú analytici v tomto kvartáli s infláciou 0,7 % a v budúcom 1,3 %. Rozhodnutie Veľkej Británie o odchode z EÚ nebude mať v nadchádzajúcich mesiacoch žiadny významný vplyv na vzájomný obchod. „Ak sa však neistota v EÚ bude zvyšovať, môže sa investičná klíma výrazne zhoršiť,“ vysvetľujú experti.

Súvisiace články

Aktuálne správy