Nálada v ekonomike Nemecka sa v októbri zlepšila

Index dôvery expertov na finančný trh, ktorý zostavuje inštitút ZEW, posilnil na úroveň 6,2 bodu zo septembrových 0,5 bodu.

Index ekonomickej nálady v Nemecku, ktorý zostavuje inštitút ZEW, sa v októbri zlepšil napriek problémom najväčších bánk krajiny. Index dôvery expertov na finančný trh posilnil na úroveň 6,2 bodu zo septembrových 0,5 bodu. Inštitút o tom informoval v utorok. Analytici predpokladali, že index inštitútu ZEW posilní miernejšie, a to na hodnotu 4,3 bodu. Rast indexu je podľa šéfa inštitútu Achima Wambacha „znakom relatívne silnej ekonomickej aktivity v Nemecku.“

Wambach však upozornil, že „riziká týkajúce sa nemeckého bankového sektora sú v súčasnosti záťažou pre výhľad ekonomiky.“ Deutsche Bank, ktorá je najväčším peňažným ústavom krajiny, evidovala pokles hodnoty svojich akcií pre dohady, že pravdepodobne bude musieť zvýšiť svoj kapitál alebo požiadať o vládnu pomoc. Druhá najväčšia nemecká banka Commerzbank znižuje počet svojich zamestnancov o 7 300. Ekonomika krajiny však stabilne rastie a miera nezamestnanosti v Nemecku je nízka, a to na úrovni 4,2 percenta.

Súvisiace články

Aktuálne správy