P. Kažimír predstavil hlavné témy rokovaní ministrov na Ecofine

Rokovania o financovaní opatrení v boji proti klimatickým zmenám, boj proti daňovým podvodom a reformu európskeho bankového priemyslu označil dnes minister financií SR Peter Kažimír za hlavné témy rokovaní Rady EÚ pre hospodárske a finančné záležitosti (ECOFIN) v Luxemburgu.
Kažimír po príchode na rokovania ministrov, ktorým predsedal, novinárom uviedol, že dnešné debaty ministrov vyústia do záverov o aspektoch financovania opatrení v oblasti zmeny klímy. EÚ chce ísť v novembri do Marrákešu na konferenciu OSN o zmene klímy s jednotným stanoviskom. Kažimír v tejto súvislosti zdôraznil význam verejného financovania v boji proti klimatickým zmenám.
Podľa jeho slov dnešný Ecofin má na pracovnom stole aj návrh smernice o boji proti podvodom, ktoré majú dosah na rozpočet EÚ prostredníctvom trestného práva, z hľadiska DPH. „Je našou kľúčovou povinnosťou bojovať proti daňovým podvodom,“ zdôraznil minister.
Kažimír dodal, že Rada ministrov si vypočuje predstaviteľov Európskej komisie ohľadom bankových reforiem Bazilejského výboru a vykonávania právnych predpisov v oblasti bankovej únie. Podľa jeho slov pre členské štáty je reforma bankového priemyslu dôležitá, „ale ide o komplexný proces, pri ktorom nechceme banky vystaviť nevýhodnému postaveniu vzhľadom na globálnu konkurenciu a chceme udržať ich schopnosť financovať naše ekonomiky“.

Súvisiace články

Aktuálne správy