Darilo sa akciovým trhom v USA, v Európe aj v Japonsku

Americký index Dow Jones posilnil o 0,4 percenta, nemecký DAX si prilepšil o 1,3 percenta a japonský Nikkei stúpol o 1 percento.

Americký akciový trh v pondelok vzrástol, keďže cena ropy stúpla najvyššie za viac ako rok a spolu s ňou posilnili akcie energetických firiem. Napríklad spoločnosť Exxon Mobil posilnila o 2 percentá. Ruský prezident Vladimir Putin v pondelok povedal, že jeho krajina podporuje snahu Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) o redukciu ťažby. Koncom septembra členovia OPEC-u ohlásili predbežnú dohodu o redukcii produkcie ropy. Rusko, ktoré je významným producentom ropy, nie je členom kartelu.

Priemyselný index Dow Jones posilnil o 0,4 percenta na 18 329,04 bodu, index Standard & Poor’s 500 si prilepšil o 0,5 percenta na 2 163,66 bodu a technologický Nasdaq vzrástol o 0,7 percenta a uzavrel na úrovni 5 328,67 bodu. Cena akcií spoločnosti Apple posilnila o 1,7 percenta. Investori dúfajú, že bude schopná predať viac iPhonov, keďže jej konkurent Samsung čelí novým problémom so svojim telefónom Galaxy Note 7. Akcie spoločnosti Twitter však naďalej oslabovali, pretože investori prestávajú veriť, že firma sa predá. Twitter stratil 11,5 percenta.

Európskym akciovým trhom sa v pondelok darilo. Index nemeckej burzy DAX si prilepšil o 1,3 percenta, francúzsky index CAC-40 posilnil o 1,1 percenta a britský index FTSE 100 uzavrel vyššie o 0,8 percenta. Nahor smeroval aj japonský trh. Hlavný tokijský index Nikkei 225 v utorok stúpol o 1 percento a uzavrel na hodnote 17 024,76 bodu.

Súvisiace články

Aktuálne správy