Produkcia v priemysle sa v auguste znovu rozbehla

Po ukončení celozávodných dovoleniek v kľúčových závodoch dosiahol rast priemyselnej produkcie na Slovensku v auguste až 17,5 %.

Rast priemyselnej produkcie na Slovensku sa po júlovom 14-percentnom prepade v auguste opäť obnovil. Podľa údajov Štatistického úradu SR v ôsmom mesiaci produkcia v priemysle po očistení o vplyv počtu pracovných dní medziročne stúpla o 17,5 %. Podobne ako v zahraničnom obchode sa tak výrazne prejavilo ukončenie celozávodných dovoleniek v kľúčových podnikoch.

Vývoj priemyselnej produkcie v auguste ovplyvnil najmä rast v priemyselnej výrobe o 18,9 %. Produkcia však stúpla aj v ďalších zložkách. V dodávke elektriny, plynu, pary a studeného vzduchu bola medziročne vyššia o 7,3 % a v ťažbe a dobývaní o 6,7 %. Medzimesačne po zohľadnení sezónnych vplyvov sa priemyselná produkcia v auguste oproti júlu zvýšila až o 28,1 %.

V rámci samotnej priemyselnej výroby v auguste medziročne najvýraznejšie rástla výroba dopravných prostriedkov, až o 44,5 %. Produkcia stúpla aj vo výrobe kovov a kovových konštrukcií okrem strojov a zariadení o 9,9 %, výrobe výrobkov z gumy a plastu a ostatných nekovových minerálnych výrobkov o 7,7 % či vo výrobe elektrických zariadení o 17,6 %. Naopak klesla produkcia vo výrobe základných farmaceutických výrobkov a farmaceutických prípravkov o 16,7 %.

Za osem mesiacov tohto roka tak priemyselná produkcia na Slovensku medziročne stúpla o 3,5 %. Z toho v priemyselnej výrobe o 3,9 % a v dodávke elektriny, plynu, pary a studeného vzduchu o 1,1 %. Produkcia v ťažbe a dobývaní naopak klesla o 5 %.

Z priemyselnej výroby celkový vývoj najvýraznejšie ovplyvnil rast produkcie vo výrobe dopravných prostriedkov o 9,3 %, vo výrobe kovov a kovových konštrukcií okrem strojov a zariadení o 7,5 %, vo výrobe elektrických zariadení o 12,9 %, v ostatnej výrobe, oprave a inštalácii strojov a zariadení o 5,6 % a vo výrobe drevených a papierových výrobkov a tlače o 5,4 %. Produkcia klesla vo výrobe výrobkov z gumy a plastu a ostatných nekovových minerálnych výrobkov o 9,2 %, výrobe potravín, nápojov a tabakových výrobkov o 3,9 %, výrobe koksu a rafinovaných ropných produktov o 7,8 %, ťažbe a dobývaní o 5 % a vo výrobe základných farmaceutických výrobkov a farmaceutických prípravkov o 10,5 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy